Prema Međunarodnoj federaciji bibliotečkih udruženja i institucija, 2003. godine je bilo oko 2,5 milijardi registrovanih korisnika biblioteka širom sveta. Oni procenjuju da danas ima oko milijardu korisnika, što je značajan pad u upotrebi. Iz ovoga je jasno da je korišćenje biblioteke nestalo, što je šteta jer ima toliko dostupnih usluga u ponudi. Dakle, koje prednosti biblioteka nudi deci?

1. Knjige

Najočigledniji je najkorisniji. Besplatan pristup knjigama bilo koje starosti, teme, veličine i dužine je neprocenjivo sredstvo u učenju i razvoju. Beskrajna količina informacija koje obuhvataju istoriju, geografiju i nauku, kao i kreativne i maštovite fantastične ponude, omogućavaju detetu da sazna informacije o svemu i svačemu što želi. Možete tvrditi da internet ima iste stvari, ali biblioteka ima sve bez ometanja reklama, buke ili mamaca za klikove, a knjige se generalno smatraju pouzdanijim izvorima zbog procesa provere i pregleda.Pored toga, bibliotekari naporno rade na postavljanju knjiga u odeljke kako bi deci pomogli da lakše pronađu ono što im treba. Neki čak sortiraju knjige po nivoima čitanja, grupama knjiga ili prema temama kao što su avantura, bajke ili zabava.

2. Poboljšana atmosfera za učenje

Kao što je gore pomenuto, biblioteke su prostori koji obično nemaju ometanja kao što su glasna buka, trepćuća svetla, oglasi i još mnogo toga. Oni su tihi prostori koji poboljšavaju fokus i promovišu pozitivne navike.

3. Podstiču odgovornost

Pošto je usluga pozajmljivanja knjiga u srcu bibliotečkog života, to je odlična prilika da naučite decu da budu odgovorna i pažljiva. Naučiće da brinu o stvarima koje nisu njihove, da budu svesni rokova i saznaće sve o posledicama. U suštini, proces pozajmljivanja, čitanja i vraćanja knjige ih uči poštovanju i upravljanju vremenom.

4. Bezbednost

Biblioteke su često jedno od retkih mesta gde se dete može osećati bezbedno od maltretiranja ili neželjene pažnje. Oni prihvataju prostore koji ne traže ništa od korisnika već su samo sigurno i opuštajuće – utočište. Uz poverenje u saznanje da mogu da budu ono što jesu, biblioteka može pomoći detetu da postane samouverenije i nezavisno, što vodi ka poboljšanju samopouzdanja kako odrasta.

5. Tehnološki pristup

Nemamo svi isti pristup i sredstva za internet, računare i štampanje. Na kraju krajeva, ceo svet je u režimu štednje zbog sve većih troškova, zar ne? Srećom, biblioteke često imaju računare na kojima vlasnici kartica mogu raditi bilo šta, od prezentacija do istraživanja ili eseja. Takođe, njihova oprema za štampanje, laminiranje i uvezivanje može biti isplativiji izbor jer umesto da morate da plaćate štampač i mastilo ili laminator iz svog džepa, obično možete da platite delić cene po stranici ili usluzi .

6. Razna iskustva

Od grupa za čitanje do radionica, sesija pripovedanja i još mnogo toga, biblioteke nude raznovrsnost detetu – i sve su obrazovne. Sesije pripovedanja bi, posebno, mogle biti korisne za svet nakon pandemije gde su komunikacija licem u lice i čitanje možda bili pogođeni .

Kako podstaći svoje dete da čita i koristi biblioteku više:

  • Odvedite ih u biblioteku i pustite ih da razgledaju. Mnogi možda nikada ranije nisu bili, a novo iskustvo bi moglo zapaliti njihovo interesovanje.
  • Prisustvujte bibliotečkom događaju sa njima. Ovo će vam pomoći da pokažete sve stvari koje se nude.
  • Učestvujte u izazovu čitanja. Većina lokalnih biblioteka ima letnje programe čitanja, ali ako ga vaša biblioteka nema, zašto ga ne napravite? Razmislite o čitanju serijala ili adaptacija knjige na film.
  • Ako primetite da su vaša deca zainteresovana za knjigu u prodavnici, zašto ne predložite da je pozajmite u biblioteci?
  • Sve što možete da uradite da ih navedete da posete biblioteku po prvi put i koriste uslugu biće uzbudljivo i novo i pokazaće im prednosti. Dakle, probajte – šta je najgore što se može dogoditi?

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa