Introvertna deca se izdvajaju među svojim vršnjacima ne samo zbog svoje prividne "neobičnosti".

"Izraženi ekstroverti su aktivni, društveni, često se nalaze u centru pažnje; u slučaju nevolje, ekstroverti se obraćaju drugim ljudima za pomoć, skloni su demonstrativnim manifestacijama i zavise od spoljnih procena. Introverti su, naprotiv, obično povučeni, skloni samoći, oporavljaju se u samoći i malo zavise od spoljnih procena. U isto vreme, oni imaju dosta prednosti", rekla je psiholog Ljubov Grigorovič, a prenosi portal Gazeta. ru.

Kako roditelj može razumeti da je njegovo dete introvertno?
"Da li vaše dete izbegava aktivnu komunikaciju od ranog uzrasta? Ostaje ravnodušan prema velikom broju igračaka i bira samo nekoliko favorita? Da li mu je teško da se navikne na nove stvari i ne voli iznenađenja i promene? Ne paničite! Najverovatnije je vaše dete introvertno", ovako Evgenija Glebova, klinički i kognitivni psiholog, uverava sve uznemirene roditelje koji ponašanje svog sina ili ćerke smatraju "čudnim".

U kom uzrastu možete razumeti da je dete introvertno? Evgenija Glebova objašnjava da se uporni i očigledni znaci introverzije kod roditelja javljaju tek u osnovnoškolskom uzrastu. Međutim, prve karakteristike se mogu primetiti ranije. O tome je govorila Elena Balakireva , dečiji psihijatar, šef odeljenja dečije psihijatrije u Rusiji.

"To su karakteristike u interakciji i komunikaciji sa vršnjacima, po pravilu postaju primetne na igralištu. Introvertna deca gledaju "unutra" i fokusirana su na sopstveni unutrašnji svet; više vole mirne, tihe igre i kreativne aktivnosti."

Prema rečima Elene Balakireve, vaspitači, a kasnije i nastavnici, primećuju "pogodnost takve dece":

"Ne prave probleme, naime, ne prave buku, ne ometaju druge učenike i ne remete red na pauzama. Ali i druge karakteristike takve dece privlače pažnju: neka napetost, sumnja u sebe, preterana zabrinutost, anksioznost, što često ometa donošenje odluke, govor na matineju ili odgovaranje za tablom. Ali, uprkos posebnostima u karakteru, ponašanju, postupcima, govorimo samo o tipu ličnosti, a ne o patologiji od koje se treba plašiti."

Zašto je roditeljima lakše da odgajaju introvertnu decu
Evgenija Glebova je primetila da roditelji ekstrovertne dece ponekad zavide roditeljima introvertnih: „Oni imaju svoje neosporne snage. Naravno, zavisi kako tumačite ovu situaciju, ali ipak mogu da vam kažemo o nekoliko razloga zbog kojih se roditelji introverta mogu nazvati srećnima.

Prema psihologu, dete sa introverzijom je oprezno prema novim informacijama, novim ljudima i promenama:

"Ovaj kvalitet mu pomaže da bude selektivan u svojim vezama, novim poznanstvima i izboru aktivnosti. Kao da ova deca imaju ugrađen, efikasan sistem bezbednosti. Roditelji mogu biti sigurni da dete neće upasti u nevolje, da neće otići sa strancem i da će biti veoma oprezno."

Evgenia Glebova je takođe napomenula da introverti vole da u tišini i bez žurbe razumeju temu koja ih zanima:

"O njima kažu: "Gde si ih posadio, našao si ih." Šetate s njima mirno - ako ste ometeni na minut, on neće nigde trčati za gomilom dece. Sa strašću će proučavati predmete kako bi došao do dna stvari – važno mu je da razume kako to funkcioniše i zašto je tako, a ne drugačije. Ova deca izbegavaju bučna društva i ne zahtevaju stalnu promenu utisaka. U ovakvom stanju, roditelji ne moraju da se muče oko toga kako drugačije zabaviti takvo dete – introvertu je udobno sam, dovoljno je samo da ga ne uznemiravate i ne odvlačite od aktivnosti koja ga zanima."

Najveće snage introvertne dece u školi i životu
Psiholog, profesor Ljubov Grigorovič rekla je da su introverti manje podložni spoljašnjim uticajima, što znači da su otporniji na negativne, antisocijalne uticaje:

"Njihovim umovima je teže manipulisati. Oni bolje razvijaju sopstvenu poziciju i drže je se, uprkos pokušajima da ih ubede u suprotno."

Introverti su marljiviji. Kvalitet njihovog rada je obično veći nego kod ekstrovertnih. Oni su u stanju da se koncentrišu i uđu duboko. Oni su i originalniji, imaju manje stereotipa, "imaju svoj stil", njihovi radovi su prepoznatljivi i pojedinačno jedinstveni. Introverti imaju velike sposobnosti za samomotivaciju, samopodršku i samorazvoj. Oni su u stanju da regulišu svoje stanje, na vreme osete opasnost od preopterećenja i u stanju su da se brinu o sebi."

Psiholog Evgenia Glebova je dodala da ova deca brzo razvijaju logičko i kritičko mišljenje:

"Ljudi za njih kažu da su mudri više od svojih godina. Introverti od detinjstva vole da rasuđuju, traže razloge i veze, posmatraju druge ljude i vide šta od njih kriju ekstroverti. Padaju im neočekivane ideje i ako nađu podršku u okruženju, onda sve rade temeljno. Njima nije važan sam proces, već rezultat. Oni mogu strpljivo i dugo da rade da bi postigli rezultate."

Kako izgraditi odnos sa introvertnim detetom
Dečiji psihijatar Elena Balakireva uverava da je najvažnije prihvatiti svoje dete sa ovom vrstom ličnosti:

"Ne treba pokušavati da ispravite i promenite dete, to može biti traumatično. Moramo da uhvatimo njegovu samostalnu želju da napusti zonu zatvorenosti i u ovom trenutku pomogne u izgradnji odnosa. U osnovnoj školi detetu može biti teško da se prilagodi, pa se u takvim slučajevima može preporučiti da se postepeno pridruži timu. Psiholog će vam pomoći da pronađete moguće načine da se prilagodite, promenite okruženje, komunicirate sa drugim ljudima i pomognete da stvorite ugodno okruženje kod kuće."

Istovremeno, važno je shvatiti da je svako dete individualno, a introverzija nije mentalni poremećaj. Elena Balakireva je preporučila da budete pažljivi prema introvertnoj deci, jer često ne govore o svojim problemima.

"Potrebno je biti strpljiv sa potrebama deteta i njegovo oklevanje da komunicira ne smatrati protestom ili hirom, već izborom koji se mora uzeti u obzir. Roditeljima je najvažnije da vide mogućnosti deteta i pomognu mu da ostvari svoj potencijal", objasnio je dečji psihijatar.

Evgenia Glebova je naglasila da je u adolescenciji zanimljivo družiti se sa introvertnom decom:

"Ako roditelji izgrade toplu atmosferu u porodici, onda će njihova nagrada biti svetla i duboka ličnost introvertnog tinejdžera. Do ovog uzrasta stekli su dosta iskustva u analizi informacija. Kao rezultat toga, oni možda bolje razumeju određene životne i životne teme od svojih roditelja. Introverti izgledaju uravnoteženo i smireno. To je rezultat činjenice da svoje emocije ne pokazuju "u javnosti", ali mogu biti prilično emotivno otvoreni u porodici. Oni su prilično nezavisni i znaju kako da se nose sa poteškoćama. Tome pomaže njihova želja da budu nezavisni od drugih ljudi. Oni su više zainteresovani za pronalaženje rešenja za složene probleme, pa se od njih često traži pomoć. Introvertna deca stvaraju oko sebe atmosferu smirenosti, pouzdanosti i predvidljivosti. Ali nemojte se zavaravati, naravno, introverti takođe imaju teške karakteristike. Nisu savršeni, kao svi mi."

BONUS VIDEO:

POTRESNA ISPOVEST ŽENE KOJOJ SU UZELI ČETVOROGODIŠNJE DETE: Govorio je NEĆE MENE NIKO ODVESTI, a onda...Ne mogu sebi da oprostim! Kurir televizi

(Yumama/T.A.S.)