Vaspitavanje i odgajanje nadarenog deteta uopšte nije mali podvig - dolazi sa jedinstvenim izazovima. Koji su izazovi vaspitanja darovitog deteta:

1. Asinhroni razvoj
Asinhroni razvoj je jedan od najvećih izazova vezanih za podizanje darovitog deteta. Zamislite četvorogodišnje dete koje tečno čita, ali ne razume u potpunosti koncept igri prerušavanja. Ovaj fenomen akademskih veština koje prevazilaze socio-emocionalno razumevanje uobičajen je kod nadarene dece. Roditeljima je možda teško da se nose sa tim.

Možete pomoći svom detetu stvaranjem okruženja u kojem će se aktivno uključiti u igru. Takođe je važno negovati ljubav vašeg deteta prema učenju tražeći aktivnosti i resurse koji odgovaraju njihovom nivou interesovanja.

2. Perfekcionizam i anksioznost
Pošto vaše nadareno dete može tako lako da postigne uspeh u oblasti u kojoj je nadareno, ne bi trebalo da bude iznenađujuće što teži ovom nivou postignuća u svim oblastima. Ali ovo može imati dubok efekat na mentalno zdravlje. Pored pritiska koje dete vrši na sebe, nastavnici i staratelji takođe mogu da ih drže na visokim standardima. Naravno, to može dovesti do dodatnog stresa i anksioznosti.

Kada su roditelji svesni ove karakteristike svoje dece, oni mogu pomoći da se skine deo pritiska. Pokušajte da smanjite naglasak na ocenama, modelujte kako da se nosite sa greškama i obezbedite vremenska ograničenja za rad na pojedinačnim zadacima. Ovo može pomoći detetu da ne teži preteranom perfekcionizmu. Takođe je korisno voditi svoje dete ka samorefleksiji. Oni treba da procene šta su dobro uradili i na čemu žele da rade pre nego što dobiju ocenu ili ocenu od nastavnika ili trenera.

3. Poteškoće sa vršnjačkim odnosima
Kao što smo ranije spomenuli, nadareno dete često ima misli i ideje izvan onoga što njihovi drugovi možda uče. Ovo može biti borba za vaše dete. Počeće da uviđaju da oni oko njih možda neće razumeti o čemu su zainteresovani da razgovaraju. To na kraju može dovesti do samoizolacije.

Da biste pomogli u razvijanju prijateljstava, važno je shvatiti da prijatelji ne moraju nužno biti komšije ili u istom razredu. Umesto toga, oni mogu biti prijatelji koji dele zajednički interes. Roditelji mogu pomoći svojoj deci da traže prijatelje u vannastavnim aktivnostima, kao što su sport, časovi umetnosti ili razni kursevi, piše baby-chick.com.

4. Možda nećete uvek imati odgovor
Možda je jedan od najizazovnijih delova vaspitanja darovitog deteta shvatanje da možda nećete uvek imati odgovor. I to je u redu. Ovo može biti odlična prilika da pokažete da ne morate sve da znate. Nakon analize činjenica, možete razgovarati o svim osećanjima koja su se pojavila. I pošto darovito dete voli da učestvuje u izazovima, ovo je odlična prilika da se ti napori za rešavanje problema ulože u napore u zajednici, kao što su prikupljanje sredstava i zagovaranje.

Suština je kao i kod svakog deteta; ne postoje dva ista darovita deteta. Kada ste roditelj nadarenog deteta, od suštinskog je značaja da identifikujete njegove snage i poteškoće i da tražite podršku kada je to potrebno.

BONUS VIDEO:

Trik mame za pronalaženje deteta kad se izgubi TikTok/krista.piper

(Yumama/T.A.S.)