Samopouzdanje se kod deteta gradi već od prvih meseci života. Odrastanje u okruženju koje im pomaže da budu sigurni u sebe, od velike je koristi za dete, mada je, naravno, normalno, da mališani ponekad osete nesigurnost u sebe.

Razvijanje samopouzdanja je proces u kojem roditelji imaju veliku ulogu, ali važno je i da umete da prepoznate znake nesigurnosti kod deteta, kako biste znali ako treba više da poradite na njegovom samopouzdanju.

"Kada si siguran u sebe, veruješ u sebe i tvoje samopoštovanje je visoko", kaže Maria Rosa Brok Alvarez, autorka teksta o samopoštovanju kod dece, koji je uradila za Međunarodni univerzitet u La Riohi. "Samopouzdanje je važno za lični napredak, olakšava rešavanje problema i omogućava nam da se suočimo sa nedaćama u životu", ističe ona, a prenosi guiainfantil.com.

Znaci da je dete nesigurno u sebe

Kako roditelji da prepoznaju da dete ima nisko samopouzdanje? Postoje dva načina.

Neverbalni jezik

Obratite pažnju na neverbalne znake koje dete šalje. Na primer, vidite da dete uživa da gleda drugu decu kako klizaju, a ono recimo ima klizaljke koje ne koristi. U tom slučaju, ukoliko uočite interesovanje za određenu stvar, važno je da procenite na koje načine možete da motivišete dete da se upusti u to, da eksperimentiše i proba nešto novo – neku aktivnost u kojoj ne učestvuje usled manjka samopouzdanja.

Verbalni jezik

U ovom slučaju dete rečima izražava zašto ne želi da uradi nešto. Nešto starija deca će to umeti bolje da objasne, a na roditeljima je da mlađoj deci postavljaju pitanja kako bi saznali šta je problem u konkretnom slučaju. Na primer, ako starije dete ne želi da vrši nuždu na WC šolji, roditelj bi trebalo da ispita zašto, šta ga odbija, da li mu je zbog nečega neprijatno, da li se plaši ili možda samo nije spremno još uvek da "ostavi" pelene...

U oba slučaja roditelji bi trebalo da koriste otvorena, jasna pitanja, kako bi deca mogla jednostavnije da odgovore.

Ukoliko primećujete kod svog deteta znake manjka samopouzdanja, ne očajavajte jer je moguće raditi na tome, kako bi mališan više verovao u sebe.

BONUS VIDEO:

DECA SVAKODNEVNO TRPE NEKI VID NASILJA Da li ste sigurni da to nije baš vaše dete? Psiholog za Kurir TV: Evo kako to da PREPOZNATE Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)