Ako imate dete koje voli da crta i svakodnevno vam pokazuje svoja mala umetnička dela, verovatno ste već naučili da se automatski oduševite: "Jao, kako je lepo!" i onda nastavite svojim poslom. Međutim, možda treba malo detaljnije da pogledate crteže svog deteta jer mogu da otkriju mnogo o tome kako se ono oseća.

Evo šta sve može da se pročita iz dečjeg crteža.

Situacija u kući

Deca često crtaju svoju porodicu, a kao po pravilu, na njima su članovi porodice negde napolju i stoje jedni pored drugih, a mališan ih crta okrenute spreda. Obratite pažnju na to gde je dete nacrtalo sebe – pored svoje porodice ili je na crtežu negde udaljen od svih.

Psiholozi ističu da deca koja žive u haotičnom okruženju – gde je dosta buke, nereda, neorganizacije, često crtaju sebe dalje od porodice. Haos koji vlada u kući i između članova porodice može negativno da utiče na razvoj deteta i njegov osećaj sigurnosti.

Ukoliko se dete oseća sigurno kod kuće, ono će sebe nacrtati pored članova svoje porodice. Takođe, obratite pažnju i na izraze lica koje dete crta, da li su u pitanju ljuti, besni ili veseli izrazi lica, jer to takođe mnogo otkriva o atmosferi u kući i kako se dete oseća kod kuće, piše moms.com.

Slike iz mašte

Kada tek počnu da crtaju, deca su prilično nespretna u tome, ali vremenom se uvežbaju i do četiri, pet godina, mogu da nacrtaju manje ili više prepoznatljive figure ljudi, oblike cveća, kućice itd. U ovom uzrastu deca uglavnom crtaju ono što više, a oko sedme godine njihovi crteži postaju bolji – tada crtaju i razne detalje, odeću na ljudima, recimo, a slike životinja postaju detaljnije. Deca više ne slikaju samo ono što vide oko sebe, već crteži odslikavaju njihovo znanje i maštu.

Naravno, kako će dete crtati zavisi i od njegovog talenta i toga koliko ga crtanje uopšte zanima, ali roditelji ipak treba da obrate pažnju na to da li kod deteta ima ikakvog napretka, da li se dete "zaglavilo" u crtanju jedne iste stvari iznova duže vreme jer to može da ukaže na neke devijacije u razvoju.

Šta sve to znači

Ako niste sigurni šta je prikazano na nekom dečjem crtežu, pitajte mališana. Deca obično vole da pričaju o onome što su nacrtali i sve to vrlo maštovito objašnjavaju, što je dobro za njih. Takođe, to je sjajna prilika da saznate šta se mota po glavici vašeg mališana.

Šta treba da vas zabrine

Recimo, ako dete stalno crta neka strašna čudovišta, vatru, eksplozije, zle ljude i druge "mračne" stvari. Drugo, ukoliko dete na crtežima uvek sebe predstavlja kao daleko manje u odnosu na sve ostalo na slici, ali i ako stalno koristi "agresivne" boje poput crne ili crvene, nije zgoreg da porazgovarate sa psihologom.

Takođe, obratite pažnju i na to kako dete crta ljudske figure – ako udovi nikad nisu tamo gde treba da budu, dobro je da potražite savet stručnjaka.

BONUS VIDEO:

ŠTA SVE OTKRIVAJU DEČJI CRTEŽI: Roditelji, obratite pažnju na ove detalje (KURIR TV) Kurir TV

(Yumama/N. Z.)