Ako ste se ikada zapitali da li ste dobar roditelj, verovatno je da jeste, sigurno jeste. Na kraju krajeva, verovatno ne biste razmišljali o tome da niste. Ali ako vam treba više ubedljivosti, pogledajte ove znakove:

1. Vaše dete se okreće vama

Možda imaju nekoliko meseci i oslanjaju se na vas jer moraju. Možda imaju 8 i 15 godina i imaju mnogo zahteva od džeparca, do pomoći oko učenja, saveta šta da obuku. U svakom slučaju, ako vaše dete od vas traži šta god mu je potrebno, ono zna da mu možete sve obezbediti bolje od bilo koga drugog.

2. Vi postavljate granice

Koliko god vaše dete koje vam se okreće govorilo da ste dobar roditelj, postavljanje granica (pa čak i ponekad reći „ne“) govori isto. Deci su potrebne granice i doslednost, a njihovo održavanje s vaše strane je nešto na šta treba da budemo ponosni.

3. Pozdravljate sva osećanja

Ne morate biti stručnjak za nošenje sa jakim emocijama . Ako se trudite da zadržite prostor za svoje dete u najboljem i najgorem obliku i sve ono između, vi ste neverovatan roditelj.

4. Ponekad zabrljate

Činjenica da ste svesni da ste zabrljali znači da znate da postoji prostor za rast na vašem roditeljskom putu. Samo to nas već čini dobrim.

5. Izvinjavate se kada je potrebno izvinjenje

Biti dobar roditelj zahteva od nas da budemo dobri ljudi. . . ne savršeni ljudi. Čak i ako zabrljate (a svi to radimo), ako ste voljni da se izvinite svojoj deci, to je znak da ste dobar roditelj.

6. Spremni ste da rastete

Najbolji roditelji shvataju da biti mama ili tata nije samo odgajanje naše dece; radi se o tome da rastemo sami. Ako ste voljni da prođete kroz generacijske traume, prekinete cikluse i izlečite delove sebe kako biste bolje služili svojoj deci, imate na šta da budete ponosini.

7. Vi praktikujete ono što govorite

Deca uče gledajući. A od 0-18. godine, roditelji su ti na tapetu. Odlično vam ide ako vodite računa o tome da date primere koje želite da vaše dete sledi.

8. Pokazujete prihvatanje

Ako prihvatite svoje dete takvo kakvo jeste, daćete mu poklon koji će godinama prodreti u njihovo samopoštovanje.

9. Podstičete svoje dete da bude ono što jeste

Svrha odgajanja dece nije da ih zadržimo zauvek. Umesto toga, treba ih voditi da budu najbolja moguća verzija sebe kako bi mogli da izađu u svet i žive svoj jedinstveni, ispunjen život. Podsticanje nezavisnosti vašeg deteta i slavljenje njegove individualnosti je navika vredna divljenja i znak da ste dobar roditelj.

10. Dozvoljavate svom detetu da isproba nove stvari

Čak i ako tražena vannastavna aktivnost vašeg deteta nije nešto što bi vas inače zanimalo, biti voljan da kažete „da“ onome što izaziva radost u njihovom životu je fantastična osobina.

11. Vi slavite svoje dete kroz uspone i padove

U svetu koji je toliko fokusiran na dostignuća, postizanje visokih ocena i „pobeda“, biti najveći navijač svog deteta kroz njegove uspehe i teškoće je nešto za šta treba dati priznanje.

12. Nastavljate kada vam je teško

Biti roditelj nije za one sa slabim srcem. Sigurno će postojati trenuci koji testiraju vašu hrabrost i posvećenost. Ono što je važno je da zajedno prolazite kroz teška vremena – i da nikada ne odustajete od svog deteta.

13. Dozvoljavate svom detetu da bude dete

Detinjstvo je kratak trenutak u vremenu. Ako pustite svog mališana da se igra u prljavštini, jede sladoled u kadi i probudite se u 5 ujutro na njihov omiljeni praznik, osiguravate da će njihovo biti magično.

14. Uživate da vidite svet očima vašeg deteta

Naša deca mogu da nas nauče mnogo o životu. Kada otvorite oči da vidite svet kroz perspektivu svog deteta, stvarate prostor da cenite lekcije koje oni moraju da daju. To mnogo govori o vama i znak je da ste dobar roditelj.

15. Tražite pomoć kada vam je potrebna

Ponekad biti najbolji u sebi znači tražiti pomoć. Oslanjanje na druge za podršku u svojoj ulozi roditelja ne čini vas slabim. To znači da želite ono što je najbolje za sve.

16. Vi modelirate zdravu komunikaciju

To ne znači da se nikada nećete svađati sa svojim partnerom ili se ne slagati sa bakom ili dedom pred vašim detetom. Umesto toga, to znači da ćete pokazati kako izgleda pošteno angažovanje (i popravljanje) za sve strane. Deca neće naučiti o komunikaciji od robota. Oni će naučiti o tome od vas: pravo, sirovo i ljudski.

17. Imate porodične tradicije

Bilo da date sve od sebe za rođendan svakog člana porodice ili jednostavno pevate omiljenu pesmu svako veče pred spavanje, porodične tradicije utiču na decu svih uzrasta.

18. Pokazujete doslednost

Čak i kada osećate da ste „previše strogi” ili „previše meki” prema svom detetu, ostati dosledan kao roditelj je suštinska i časna praksa. Doslednost omogućava vašem detetu da zna šta može da očekuje i što je još važnije, da vi imate očekivanja od njega. A ako dolaze sa brižnog i realnog mesta, očekivanja su dokaz da vam je stalo i znak da ste dobar roditelj.

19. Kažem da te volim i pokažem to

Ako odvojite vreme da svom detetu kažete i pokažete koliko ga volite, ono će to znanje i sigurnost nositi sa sobom ceo život. Reći „volim te“ – i pokazati to svojim postupcima – jedno je od najjasnijih, ali značajnih nasleđa koje možete ostaviti i siguran znak da ste dobar roditelj.

20. Sve gore navedeno ne mora se uvek odnositi na vas

Mnoge (ako ne i sve) ove izjave verovatno su istinite za vas. Ali ako ne, ne brinite o tome! Nijedan roditelj nije savršen, ali to ne znači da još uvek ne radite sjajan posao.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation