Gotovo da nema roditelja kojeg dete barem jednom nije udarilo u nastup besa. To ne znači da je u pitanju "problematična" porodica ili nešto slično, evo šta dovodi do toga da mališan udari nekog od roditelja – češće mamu.

Zašto neka deca vređaju ili udaraju roditelje

Gotovo da smo svi barem jednom videli dete koje, usred nastupa besa, pokušava da gurne ili udari roditelja, možda im i kaže nešto ružno. U ovim delikatnim situacijama neki roditelji budu potpuno zaprepašćeni, drugi reaguju tako što uzvrate detetu, ali jedno im je zajedničko – ni jedni ni drugi ne razumeju detetovu agresivnu reakciju, piše guiainfantil.com.

Kod dece koja na ovaj način reaguju, glavni problem je nedostatak pravila i granica. To su uglavnom mališani kojima se sve dopušta i koji sebe vide kao jednake sa roditeljima, nemaju toleranciju na frustracije, ne prihvataju ne kao odgovor, impulsivni su.

Šta da radite ako vas dete uvredi ili udari

Studije su pokazale da dete koje razvije agresivno ponašanje u najranijem detinjstvu, ima tendenciju da takvo ponašanje nastavi i kasnije. Zato je važno to saseći u korenu, a evo šta možete da uradite.

Postavite jasna pravila i granice. Objasnite detetu šta se od njega očekuje i kako treba da se ponaša. Neophodno je da mu postavite neka osnovna pravila koja će razumeti i poštovati.

Ne objašnjavajte mu ništa kada ima nastup besa. U momentu kada dete ima takozvani tantrum, ne pomaže da mu objašnjavate zašto takvo ponašanje nije u redu. Sačekajte da se smiri, a zatim prionite na razgovor.

Ne reagujte nasiljem. Ako vičete, vređate ili udarate dete, ono će imitirati vaše ponašanje i smatraće to normalnim.

Stimulišite povezanost. Dajte detetu do znanja da ga volite, učestvujte u njegovom hobiju, razgovarajte, pokažite mu privrženost... Ukratko, negujte kod njega emocionalnu inteligenciju i privrženost, to je važno.

Kontrolišite njegovu impulsivnost. Morate detetu da budete primer, ali je važno i da mu pokažete posledice lošeg ponašanja, kako bi mu bilo jasno kada se ne ponaša lepo.

Naučite ga empatiji. Potrudite se da naučite dete da promisli kako je drugima u nekoj situaciji, to je jako važno da bi ono naučilo da kontroliše svoju agresivnost.

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)