Deca, posebno kada su mala, imaju različita ponašanja kada se naljute. Nije retko ni da udare roditelje, što izaziva veliku nelagodu jer majka i otac u tom trenutku ne znaju kako da reaguju, posebno ako se taj izliv besa desio pred nekim drugim.

Mnogo je razloga zbog kojih deca mogu da vas udare kada se naljute, a u izvesnoj meri je i normalno da to čine u ranom detinjstvu. Kada kažemo 'normalno' mislimo da je to u situaciji kada dete nema još uvek razvijen govor, pa ne može da se brani rečima ili jednostavno još uvek ne zna da reši konfliktne situacije.

Deca nemaju mogućnost da adekvatno upravljaju frustracijama kada su suočeni sa ograničenjima ili kada su suočeni sa nečim što im se ne sviđa ili što im nije pošlo za rukom. Činjenica da su vas udarili takođe može da bude rezultat njihove impulsivnosti, nesposobnosti da se kontrolišu ili (loše) navike koju su stekli.

Takođe, treba da razmislite i o tome da li u vašoj okolini postoji situacija koja nije u redu. Svi ovi elementi ne opravdavaju njihovo ponašanje, ali nam daju tragove da pronađemo poreklo ovog ponašanja.

Mama, dete, svađa, bes, plače
Shutterstock Mama i dete

Šta treba da uradite ako vas dete udari?

  • Ponašajte se mirno - Možda deluje teško, ali ako pokažete emocije, možete još više da razljutite dete. Prati dete u upravljanju svojim emocijama - Pokažite detetu da to nije u redu da radi. Mora da razume ali da se ne oseća odbačeno. Nemojte da ga grdite, pokušajte da ga smirite sa puno ljubavi.
  • Postavi granice - Ako vas dete udari kada se naljuti, važno je da postavite fizička i verbalna ograničenja. Na primer, uzmite detetovu ruke i uklonite ih sa svog tela, postavite jasnu granicu rukom. Pokažite da to ne treba da radi, ali i objasnite uz reči: 'ovo nije dobro, pokušaj da se smiriš. Uzmi me za ruku ako ti je lakše'...
  • Saosećajte sa njim - Jednom kada postavite granice važno je da se saosećate sa njim. 'Znam da si ljut', 'Znam da ti je teško da se kontrolišeš', 'Možemo da razgovaramo kada budeš mirniji'... Važno je da u ovom trenutku razjasnimo šta želimo od deteta.
  • Naučite ga alternativnim načinima da izbaci bes - Ako vas dete udari kada je ljuto, to možda znači da ono još uvek nema drugi način da izbaci bes. Zbog toga je veoma važno da ga naučite drugim stvarima poput: izbroj do pet, okreni se i napusti situaciju koja te razbesnela, stisni loptu...
  • Pokušajte da sprečite takvo ponašanje - Sa druge strane, pored svega ovog, od velike važnosti je i da sprečite ponavljanje ovakvog ponašanja. Pratite znake koji pokazuju da će takvo ponašanje verovatno da se pojavi, na primer da će vas više udarati ako je umorno, na kraju dana ili kada pravi određene gestove lica... Ovo su samo mali tragovi koji mogu da vam pomognu da sšrečite takvo ponašanje.

(Yumama)