Upravljanje novcem zaista može biti teško za odrasle. Roditelji često nisu svesni da način na koji se oni odnose prema novcu može imati negativan uticaj na njihovu decu.

1. Novac je tabu tema

Mnoge porodice imaju sistem u kom se o novcu ne govori. Pričanje o njemu se posmatra kao nešto sramno, što se prikriva i što ne treba da bude tema.

Nemojte ćutati, razgovarajte sa detetom zašto ste na nešto dali novac, a na nešto ipak odlučili da ne date. Naučićete ga da raspolaže novcem.

2. Novac je uvek tu

Mnogo je važno da deca od malih nogu shvate da novac ne raste na drveću. Počnite sa jednostavnim lekcijama - ako ovo uradim, zaradiću. Kasnije, kada malo porastu, deca mogu štedeti i praviti sopstveni fond za nešto što im je potrebno.

3. O novcu brinu stariji

Ne mora biti tačno. Deca mogu naučiti šta su prihodi, a šta rashodi. Možete se igrati investiranja, prodavati limunadu u komšiluku, praviti rasprodaje...

4. Novac se uvek veže za negativne emocije

Nemojte dozvoliti da vaše dete ima negativan stav prema novcu. Neka razoovor o novcu postane prijatna i lepa tema, umesto uznemirenosti i pritiska.

Iako novac mnogim roditeljima može izazivati strah, budite svesni da treba da promenite emociju prema njemu, kako bi i dete naučilo a ga voli, umesto da ga mrzi.

5. Uvek kupujete ono što dete traži

Ako uvek kupite detetu ono što u trenutku zatraži, to nije dobro za njega. Pretvorite ovo u lekciju, umesto da istog trena kupite igračku. Objasnite detetu da ste krenuli u kupovinu namirnica, a ne igračaka. One trenutno nisu na listi za kupovinu. Ako je u pitanju nešto što dete istinski želi, možete to pretvoriti u rođendanski, novogodišnji poklon, ili pak objasnite detetu da ćete staviti na listu i kupiti kada dođe na red.

Nekada je sasvim u redu i kupiti detetu igračku na licu mesta. Samo nemote da dozvolite da to postane navika.

6. Jeftinija opcija ne vredi

Ovo apsolutno ne mora biti tačno. Pored one skupe opcije, pogledajte da li postoji povoljnija, a jednako kvalitetna.

Vrlo često postoji. Naučite tome dete kroz sopstveni primer.

7. Vaša finanskijska situacija je nepromenljiva

Porodice koje imaju novčanih problema obično više stavljaju akcenat na ono što ne mogu da priušte umesto da razmišljaju na koji način to da ostvare.

Naučite dete da nemanje novca nije fiksirano. Postoje načini kako da se zaradi i kako da se izađe iz finansijskih problema.

8. Štednja je sve

Naravno, štednja jeste važna. Ipak, nije dobro učiti decu da se sav novac štedi. Naučite dete da novac koji zaradi služi tome da se potroši, ali racionalno i na pravi način. Naučite dete da se novac ulaže i da služi da se dobiju dobre stvari zauzvrat.

Pročitajte i...