Iako nije jednostavno uštedeti novac, posebno kada imate malu decu i veliku porodicu, i naročito sada, za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, štedljive mame imaju savete koji vam mogu pomoći da smanjite svoje troškove. Evo njihovih smernica:

1. Kupujemo dečije stvari na internetu
Dete brzo raste, a potrošnja na dečije stvari može ozbiljno potkopati porodični budžet. Kupovina u prodavnici automatski znači da ste preplatili - za kiriju, logistiku i plate prodavcima. Naručite odeću preko internet prodavnica. Tako ćete uštedeti značajan deo iznosa koji redovno trošite na stvari za dete.

2. Velike kupovine odlažemo do rasprodaje
Zamrzivač, krevetac, radni sto za učenika... Ako pametno planirate kupovinu, na velikim kupovinama možete uštedeti i do 70%. Postoji samo jedna tajna: sačekajte do sezone rasprodaja. Zimska rasprodaja je vrhunac krajem januara. Letnja počinje u julu i dostiže svoj maksimum sredinom avgusta. Možete da kupite i određene stvari na Crni petak kada su veliki popusti.

3. Sve kupovine su striktno prema spisku
Uđite u naviku da idete u bilo koju (bez izuzetaka) prodavnicu samo sa spiskom neophodnih kupovina. Ovo će pomoći da se izbegnu nepotrebni troškovi i spontane kupovine. Spiskovi namirnica, odeće i kućne hemije, ako se redovno sastavljaju, štede i do trećine porodičnog budžeta.

4. Planiramo odmor i rekreaciju unapred
Da li planirate da odvedete dete na more? Kupovina avionskih karata za celu porodicu, ako se obavi 7-8 meseci pre polaska, koštaće u proseku dva puta jeftinije od karte kupljene mesec i po dana pre leta. Slična je situacija i sa hotelima: ako planirate odmor i "rezervišete" željenu sobu nekoliko meseci pre željenog datuma, potrošićete skoro upola manje.

5. Prenesite deo plate na štedni račun
Otvorite štedni račun u banci i tamo svakog meseca prebacite mali iznos svoje plate. Odredite količinu uštede koja će vam omogućiti da imate siguricu za dane kada vam novac zatreba. Štedni račun vas štiti od nepromišljenih malih kupovina. Ova navika će vam pomoći da svoje dete pripremite za školu ili da ga bez problema pošaljete na odmor bez ugrožavanja budžeta.

6. Hemikalije za domaćinstvo: samo univerzalna i kućna dostava
Porodica sa jednim ili dvoje dece mesečno troši nekoliko hiljada na kućnu hemiju za čišćenje. Kupovina univerzalnih proizvoda za čišćenje će vam pomoći da uštedite novac. Pogodni su za sve odjednom - za kupatilo, toalet, kuhinju. Ne kupujte "zasebne" proizvode, kupite one koji su univerzalni.

Osim toga, ako takve proizvode ne kupite spontano, u prodavnici na putu kući, već naručite kod kuće, ušteda će biti još veća. Osim toga, ne morate sami da nosite svoje dete i svoje kupovine iz supermarketa. Prilikom naručivanja isporuke možete odabrati veće pakete, koje je isplativije kupiti. Primiti pakovanje praška za veš od pet kilograma na vratima je svakako prijatnije nego da ga vučete od prodavnice do gepeka, od auta do kuće.

7. Pređite na uštedu energije
Zamenimo sve sijalice u stanu štedljivim. Izbegavamo postavljanje maksimalne snage na frižideru. Odbijamo grejače - umesto toga, bolje je jednom potrošiti novac na dobre prozore sa duplim staklom. Noću isključimo većinu kućnih aparata iz struje. Gasimo svetla u onim prostorijama u kojima nismo. Razumne uštede energije i električne energije mogu da zatvore "crne rupe za komunalne usluge" u porodičnom budžetu, piše deti.mail.ru.

BONUS VIDEO:

Mama ima super trik kako da deca očiste sve za sobom TikTok/fawn_design

(Yumama/T.A.S.)