Hladan čist vazduh je dobar za bebe, ali magla nije samo vodena para, već i niz toksičnih proizvoda koji se stvaraju u velikim gradovima. Takve čestice mogu izazvati respiratorne probleme, a dugotrajno udisanje je opasno po zdravlje. Zato se izlaganje magli ne preporučuje deci, trudnicama, starima, hroničnim bolesnicima, objašnjava pedijatar Đovana Armano.

Kada dođe zima i padne temperature, čak i odraslima je često previše hladno da bi provodili mnogo vremena napolju i jedva čekamo da se zagrejemo. Međutim, boravak na otvorenom je bolja opcija od boravka u zatvorenom prostoru. Svakodnevno izlaganje svežem vazduhu važno je za izgradnju i jačanje imuniteta kod beba, a niske temperature ne znače da treba ostati u zatvorenom prostoru.

"Tržne centre treba izbegavati i leti i zimi. Oni su klimatizovani, potpuno neprirodni uslovi i nisu namenjeni deci da šetaju. Pogotovo zimi, kada je mnogo ljudi, a posebno kada su epidemije gripa i slične respiratorne bolesti, treba ih izbegavati", kaže dr Đovana Armano, specijalista pedijatrije.

Kada možemo u šetnju sa bebom, u kojim vremenskim uslovima?

Ali pošto su deca do dve godine sklonija hipotermiji i njihova tela lakše gube toplotu, za šetnju ih treba obući u slojeve pamučne odeće i pokriti jer im je hladnije kada leže. Kada pada kiša ili sneg, beba se može pravilno zaštititi pokrivanjem kolica kako se beba ne bi pokvasila.

"Beba sa mesec dana može da izađe napolje da se prošeta na svežem vazduhu, ali ako je prevremeno rođena, bolje je odložiti šetnje kada je napolju minus. Ranojutarnja magla, mraz, pljusak, nevreme ili olujni vetar nisu vremenski uslovi za izlazak. Zimi je najbolje šetati oko podneva, a ne bi trebalo šetati uveče. Svi drugi uslovi, čak ni ekstremna hladnoća oko nula stepeni Celzijusa, nisu prepreka za hodanje", kaže pedijatar Đovana Armano.

Zašto se bebama ne preporučuje šetanje po magli?
Poslednjih dana magla je tokom celog dana prekrila veći deo Hrvatske, pa smo pitali pedijatra na šta da obratimo pažnju.

"Magla je raspršivanje sitnih kapljica vode u vazduhu koje je toliko gusto da je vidljivost duž površine zemlje smanjena. Magla ponekad prekriva predeo beličastim pokrivačem; kada se pomeša sa prašinom ili dimom, svetlo je obojena, uglavnom žućkasta. U gradovima i industrijskim područjima, veoma zagađena magla naziva se smog. Dakle, magla nije samo vodena para, već i niz toksičnih proizvoda koji se stvaraju u velikim gradovima. Takve čestice mogu izazvati respiratorne probleme, a dugotrajno udisanje je opasno po zdravlje. Zato se izlaganje magli ne preporučuje deci, trudnicama, starima, hroničnim bolesnicima", objasnila je pedijatar mr Đovana Armano i dodala da u jesen i zimu sigurno ima lepih sunčanih dana kada bebe a majke mogu da uživaju u šetnjama po zdravoj hladnoći.

Kako zaštititi bebu na hladnoći?

"U zimskim izlascima sa bebom treba da je dobro obučete i zaštitite od hladnoće. Ako je temperatura veoma niska, šetnja će trajati manje vremena, a povremeno ćete osetiti bebine ruke i stopala da vidite da li joj je hladno. Nije loše zimi biti na svežem vazduhu bebi nos i obrazi su blago pocrveneli. Ako su temperature umerenije,možete da šetate sat-dva, u zavisnosti od bebinog raspoloženja i vaših želja. Što je temperatura niža, šetnja je kraća, a udobnije možete hodati duže", savetuje pedijatar dr Đovana Armano dodaje da ne bi preporučila da najmanji izlaze kada je ispod nule.

Bebama često curi nos, pa je potrebno prebrisati područje oko usana kako se ne bi oštetila vlažna koža. Upravo zbog toga bi bilo bolje da beba nema cuclu u ustima, jer se ispod nje skuplja pljuvačka.

Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave je neprikladno oblačenje dece – češće predebelo nego premršavo. Bebe moraju imati kapu napolju jer se 25 procenata telesne toplote gubi preko glave, ali to ne znači da moraju da budu previše gusto obučene u zatvorenom prostoru.

To može dovesti do oštećenja termoregulacionog sistema, pa će dete kasnije biti hladno i sklonije prehladama. Starija deca koja skaču i trče treba da nose sloj manje jer će se znojiti, a odeća treba da bude vodootporna.

"Lako ćete prepoznati da li je bebi hladno. Plakaće, ruke će mu biti hladne, a može čak i drhtati. Ako roditelji primete ove znake, dete treba odvesti kući, zagrejati i dati toplo piće. Beba je dugo pothlađena, može se srušiti, prehladiti se i postati osetljivija na viruse i bakterije", upozorava dr Armano.

(Miss7MAMA/Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Beba rođena sa zubima TikTok/jordanbloss_