Svaki roditelj uradiće sve da usreći svoje dete. Međutim, šta se dešava kada ne uviđamo da naše ponašanje loše utiče na decu? Porodični psiholog Majk Liri otkriva 20 najčešćih grešaka koje roditelji prave pri vaspitavanju dece.

- U svom dugogodišnjem radu video sam toliko dobrih roditeljskih namera za koje se vremenom ispostavilo da su izuzetno pogrešne, pa da su čak dovele i do samoubistava dece. Evo nekoliko najčešćih grešaka koje roditelji prave:

1. Ostavljaju deci previše izbora

Mnogi roditelji misle da deca uvek treba da imaju bezgraničan broj izbora, međutim to zapravo može biti suviše opterećujuće za njih.

2. Hvale ih za sve što urade

Danas sve češće možemo videti decu koja su postala zavisna od pohvala i ne mogu da urade ništa ako ne dobiju nešto zauzvrat.

3. Pokušavaju da usreće decu na sve načine

Zadatak roditelja je da nauče decu kako sama sebe da usreće, a ne da čine po svaku cenu da im udovolje kako bi bila srećna.

4. Previše im udovoljavaju

Roditelji veruju da je kupovina onoga što deca žele put ka njihovoj sreći i ispunjenosti, ali zapravo taj put vodi ka zavisnosti i opsesiji.

5. Pretrpavaju decu obavezama

Najčešće sportskim aktivnostima. Mnogi roditelji veruju da će vanškolske aktivnosti držati decu daleko od nevolja, ali u većini slučajeva deca počinju da osećaju pritisak što vodi do stresa i nasilnog ponašanja.

6. Ističu pamet svoje dece na prvo mesto

Roditeljima je izuzetno primamljivo da precenjuju važnost činjenice da im je dete pametno. Međutim to može učiniti da dete postane arogantno, da misli da su svi ostali glupi ili im stvoriti osećaj da obmanjuju okolinu i da su primorani da se pretvaraju. U oba slučaja niko ih neće voleti.

7. Misle da će vera i religija spasiti decu i usaditi im moralne vrednosti

Kula od karata će se srušiti prvi put kada kod svojih roditelja ili duhovnika u koje veruju primete dvoličnost i licemerje.

8. Izbegavanje razgovora o važnim temama, kao što je seks

Mnogi roditelji izbegavaju teške teme kao što je pričanje o seksualnim odnosima sa decom. Oni misle da će spasiti decu neprijatnosti ako o tome ćute. Međutim, viđao sam trinaestogodišnjakinje koje su ostajaletrudne samo u inat roditeljima.

9. Previše kritikuju decu kada pogreše

Roditelji su skloni da veruju da će, ukoliko su strogi i zahtevni, učiniti decu uspešnom. Međutim, postoji opasnost da deca postanu sklona perfekcionizmu i budu previše samokritična. Kada takva deca naprave grešku, ona se osećaju bezvredno, omalovažavaju sebe, a čak može doći i do toga da toliko budu besna da naude sebi. 

10. Često se rugaju i sramote decu ili im prete

Nikada nemojte uslovljavati svoju ljubav prema deci i dovesti do toga da pomisle da ih ne volite zbog nekog njihovog postupka. Deca će se jedno vreme truditi da vas zadovolje, a onda će verovatno prestati da mare.

PageBreakFoto: Shutterstock

11. Očekuju od dece da znaju nešto nesvojstveno njihovom uzrastu

Trenutno imam tri pacijenta od kojih su roditelji očekivali da sa četiri godine sami umeju da jedu ili da vode računa o mlađoj braći i sestrama. Mnoga takva deca sutradan ne žele da osnuju porodicu, jer, kako kažu, već su “podigli svoju decu”. 

12. Ne ograničavaju deci vreme provedeno ispred ekrana

Bez obzira da li se radi o televiziji, kompjuteru, mobilnom telefonu ili tabletu. Poznajem porodicu u kojoj mama i sin tinejdžer komuniciraju isključivo preko poruka.

13. Ne dozvoljavaju deci da se dosađuju

Neki roditelji misle da bi decu trebalo stimulisati sve vreme i da je njihov posao da ih zabave. Na taj način deca nikada ne nauče da budu kreativna i retko pronađu način da se sama izbore sa dosadom.

14. Štite decu od posledica svojih postupaka i grešaka

Viđao sam roditelje koji deci obezbeđuju sve, sve što oni možda nisu imali, a onda se čude kada deca više ništa ne umeju da cene. Morate im dopustiti da nauče da su neuspesi i greške samo još jedan način za sticanje mudrosti i iskustva.

15. Čuvaju decu od opasnih igara

Za razliku od svojih vršnjaka u klasičnim vrtićima, deca u šumskim vrtićima su ređe bolesna i bolje se prilagođavaju.

16. Ne pričaju sa decom pred spavanje

“Kako si proveo svoj dan?” Deca spavaju bolje i osećaju se voljenije kada roditelji pokazuju interesovanje za njihov život. Za njih je to pokazatelj da vam je stalo i da ih volite.

17. Ne čitaju knjige vrlo maloj deci

Čitanje knjiga čini decu tihom, mirnom i podstiče njihovu maštu - sve što video ne postiže. Deca se na taj način pripremaju za pažljivo slušanje na časovima u školi, u kojoj je potrebna kreatvinost i koncentracija.

18. Prerano ukidaju cuclu varalicu

Roditelji misle da je duda znak nesigurnosti, pa se trude da decu odviknu od nje što je pre moguće, umesto da dozvole da se to desi spontano, onda kada dete to želi. Međutim, nesigurnost neće nestati na taj način. Imam i odrasle pacijente koji još uvek krišom sisaju svoj palac.

19. Neodgovorni su kada je u pitanju ishrana 

Roditelji vole da zapitkuju decu da li su dovoljno jela, te su ona sklona prejedanju. Počenju da teže osećaju punog stomaka, te se stomak zbog prepunjenosti sve više rasteže i raste i tako dolazi do gojaznosti.

20. Udaraju decu stariju od pet godina

Roditelji zaista misle da je batina iz raja izašla i da će dete biti bolje ako ga “lupe”. Međutim, fizičko kažnjavanje nikad nije tako delotvorno kao ljubav. Roditelji na taj način postižu upravo usprotno - bes, nasilnost, agresiju, strah...