Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodični terapeut otkriva: 20 kobnih grešaka koje roditelji prave pri vaspitanju dece

Koje su neke uobičajene greške koje roditelji nesvesno prave, a koje mogu dugoročno da utiču na mentalno i fizičko zdravlje njihovih mališana, otkriva porodični psiholog Majk Liri.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki roditelj uradiće sve da usreći svoje dete. Međutim, šta se dešava kada ne uviđamo da naše ponašanje loše utiče na decu? Porodični psiholog Majk Liri otkriva 20 najčešćih grešaka koje roditelji prave pri vaspitavanju dece.

- U svom dugogodišnjem radu video sam toliko dobrih roditeljskih namera za koje se vremenom ispostavilo da su izuzetno pogrešne, pa da su čak dovele i do samoubistava dece. Evo nekoliko najčešćih grešaka koje roditelji prave:

1. Ostavljaju deci previše izbora

Mnogi roditelji misle da deca uvek treba da imaju bezgraničan broj izbora, međutim to zapravo može biti suviše opterećujuće za njih.

Povezane vesti

2. Hvale ih za sve što urade

Danas sve češće možemo videti decu koja su postala zavisna od pohvala i ne mogu da urade ništa ako ne dobiju nešto zauzvrat.

3. Pokušavaju da usreće decu na sve načine

Zadatak roditelja je da nauče decu kako sama sebe da usreće, a ne da čine po svaku cenu da im udovolje kako bi bila srećna.

4. Previše im udovoljavaju

Roditelji veruju da je kupovina onoga što deca žele put ka njihovoj sreći i ispunjenosti, ali zapravo taj put vodi ka zavisnosti i opsesiji.

5. Pretrpavaju decu obavezama

Najčešće sportskim aktivnostima. Mnogi roditelji veruju da će vanškolske aktivnosti držati decu daleko od nevolja, ali u većini slučajeva deca počinju da osećaju pritisak što vodi do stresa i nasilnog ponašanja.

6. Ističu pamet svoje dece na prvo mesto

Roditeljima je izuzetno primamljivo da precenjuju važnost činjenice da im je dete pametno. Međutim to može učiniti da dete postane arogantno, da misli da su svi ostali glupi ili im stvoriti osećaj da obmanjuju okolinu i da su primorani da se pretvaraju. U oba slučaja niko ih neće voleti.

Povezane vesti

7. Misle da će vera i religija spasiti decu i usaditi im moralne vrednosti

Kula od karata će se srušiti prvi put kada kod svojih roditelja ili duhovnika u koje veruju primete dvoličnost i licemerje.

8. Izbegavanje razgovora o važnim temama, kao što je seks

Mnogi roditelji izbegavaju teške teme kao što je pričanje o seksualnim odnosima sa decom. Oni misle da će spasiti decu neprijatnosti ako o tome ćute. Međutim, viđao sam trinaestogodišnjakinje koje su ostajaletrudne samo u inat roditeljima.

9. Previše kritikuju decu kada pogreše

Roditelji su skloni da veruju da će, ukoliko su strogi i zahtevni, učiniti decu uspešnom. Međutim, postoji opasnost da deca postanu sklona perfekcionizmu i budu previše samokritična. Kada takva deca naprave grešku, ona se osećaju bezvredno, omalovažavaju sebe, a čak može doći i do toga da toliko budu besna da naude sebi. 

Povezane vesti

10. Često se rugaju i sramote decu ili im prete

Nikada nemojte uslovljavati svoju ljubav prema deci i dovesti do toga da pomisle da ih ne volite zbog nekog njihovog postupka. Deca će se jedno vreme truditi da vas zadovolje, a onda će verovatno prestati da mare.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica