Čak i najmirnije i najstaloženije mame ponekad izgube kontrolu i krenu da viču na decu u trenucima kada ne vide rešenje. Ipak, vikanje, iako često zastupljeno u porodicama u Srbiji, nikada nije dobro rešenje. Umesto da pomogne, vikanje će samo preneti primer deci da treba da viču kada nešto žele da dobiju.

Vikanje na decu je uobičajena, ali štetna praksa u roditeljstvu koja često dovodi do negativnih ishoda u razvoju dece. Roditelji uglavnom viču usled vlastite frustracije, osećaja nemoći i gubitka kontrole, ali mame i tate mogu da stvore zdrave strategije suočavanja tako što će upravljati sopstvenim emocijama i naučiti svoju decu alternativnim načinima da se nose sa frustracijom i besom. Ovaj pristup može pomoći deci da razviju važne životne veštine kao što su samoregulacija i rešavanje problema, koje su neophodne za njihov rast i razvoj.

Za Dance smatraju da su jedni od najsrećnijih ljudi na svetu. Njihov stil života privlači pažnju, jedinstven je i lagan, a posebno su interesantne danske smernice za vaspitanje i podizanje dece. U školama je jedan od najvažnijih predmeta učenje empatije, deca što više vremena provode napolju u prirodi, podstiče se njihova kreativnost i smanjeno je vreme koje provode ispre ekrana u odnosu na decu u drugim kulturama.

Takođe, Danci ne viču na svoju decu, to nije sastavni deo vaspitanja. U knjizi "Danski recept za srećno dete", autora Džesika Džoel Aleksander i Iben Dising Sandal, navodi se:

"Što se dranja i vikanja tiče, retko ćete ga čuti u Danskoj. Domaćinstva puna vike zaista su izuzetno retka. Kako to uspevaju? Jedan od roditelja sa kojim smo razgocarale lepo je to sažeo: "Najpre, mislim da moramo ostati što staloženiji i pokušati da nikad ne izgubimo kontrolu nad sobom. Kako da očekujem od dece da se kontrolišu ako mi sami to ne možemo da učinimo? Deluje nepošteno." To ne znači da su Danci mekušni i slabi - uopšte nije tako - ali čvrstina i ljubaznost mogu da zamene gubljenje živaca i zapadanje u borbu za moć i ultimatume."

Pročitajte i - 14 načina da se oslobodite navike vikanja na dete

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife