Specijalisti se slažu da sva deca ne stižu do puberteta u istom uzrastu. Devojčice mogu da uđu u pubertet oko 8. godine, a dečaci u proseku sa 10. Godine, kako prenosi Clicksanatate.

Preuranjeni pubertet uzrokovan je hormonima koji uzrokuju da se deca seksualno razviju ranije nego što se očekuje prema većini statistika. Međutim, to je prilično retko stanje, iako se na globalnom nivou starost puberteta i adolescencije kontinuirano smanjuje. Znaci preranog puberteta, koji se manifestuju pre 8. godine kod devojčica i 10. godine kod dečaka, uključuju: uvećane testise kod dečaka i bujne grudi kod devojčica, rast stidnih ili aksilarnih dlačica, nagli rast, kožu sklonu aknama ili bubuljice.

U slučaju dečaka može doći do zdravstvenih problema

Generalno, kod devojčica pubertet pre 8. godine nije znak bolesti. Većina je zdrava, ali se razvija ranije i ne treba im poseban tretman. Međutim, kod dečaka, sa statističke tačke gledišta, ustanovljeno je da samo 50% ima ove manifestacije bez bolesti ili zdravstvenih tegoba čija je vidljiva posledica rani pubertet. U ovim situacijama, lečenje je određeno vrstom medicinskog problema koji je u osnovi hormonskog poremećaja.

I hrana može biti uključena

Široko rasprostranjeno smanjenje uzrasta u kome zdrava deca dostižu pubertet povezan je sa nekoliko faktora životne sredine, a gojaznost je jedan od uzroka koji lekari često vide. Veliki broj kalorija unesenih svakog dana automatski dovodi do povećanja telesne težine i ranog puberteta. Fenomen se javlja zato što asimilirane masti stimulišu proizvodnju estrogena i insulina, hormona koji utiču na seksualni razvoj pre vremena.

Zagađenje plastikom ima negativne efekte, uključujući ubrzanje seksualnog sazrevanja dece, kažu istraživači sa Univerziteta u Ročesteru. Tvrde da hemikalije u plastici koja se koristi, na primer, za pravljenje kutija za hranu i za pakovanje kozmetičkih proizvoda (ftalati) negativno utiču na organizam, jer ulaze u organizam i izazivaju hormonske smetnje. Dobro je znati da su devojčice 10 puta više izložene razvoju ovakvog poremećaja.

Utvrđivanje

Da biste saznali da li imate dete sa preuranjenim pubertetom, vaš lekar će zatražiti vašu medicinsku istoriju, obaviti fizički pregled, testove krvi da bi proverio nivo hormona i rendgenske snimke da bi video starost kostiju. Ukoliko nakon obavljenih ovih pretraga i dalje postoji sumnja na prerani pubertet, radiće se složenije hormonske analize. Tip lečenja koji lekar predlaže zavisiće od uzroka preranog puberteta deteta.

Komplikacije

Fizički i emocionalni problemi dece sa ranim pubertetom obuhvataju poremećaje ponašanja, seksualnom aktivnošću u ranijoj dobi i visokim nivoom stresa. Čak i kada se to desi na vreme, pubertet može biti težak period, pa je sve zahtevniji što su deca mlađa. Upravljanje menstruacijom, na primer, kod devojčica od 8 godina je odgovornost koja stvara veliku napetost. Pubertet se javlja u sve mlađem i mlađem uzrastu, ali prerani pubertet kao medicinska dijagnoza je retko stanje.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Novogodišnja dekoracija od kartona TikTok/ noracontetout