Dvanaeste godine su ispunjene promenama za decu emocionalno, mentalno i fizički. Normalno je da se mame plaše kako bi te promene mogle uticati na njihov odnos sa detetom i roditeljstvo uopšte. Tinejdžeri počinju da traže nezavisnost od svojih roditelja dok se više fokusiraju na prijateljstva i interesovanja. Ovo oslobađanje kontrole može biti zastrašujuće za mame jer njihovo dete želi da provodi više vremena van kuće. Takođe je normalno da se osećate emotivno kada priznate da vaše dete više nije vaša beba, ali tinejdžerima i dalje trebaju njihove mame.

Predviđanje i razumevanje promena koje će tinejdžeri doživeti može pomoći da se majke pripreme da podrže svoje dete od 9 do 12 godina. Mame bi trebalo da budu u stanju da se raduju ovoj sledećoj fazi i da se osećaju uverene da mogu pomoći svom detetu da se snađe u ovim godinama dok održavaju blizak odnos.

Kao što postoji kriza sa 3 i sa 7, mame ističu da je i 12-a godina izazovna. Evo glavnih razloga zbog kojih se mame plaše 12 godina:

1. Društvo u prednosti u odnosu na porodicu
Tinejdžeri obično postaju sve više zainteresovani da provode vreme sa svojim prijateljima, a mamama može biti teško da se ostave. Za tinejdžere postaje važnije da imaju jaka prijateljstva i da se uklope sa svojim vršnjacima. Osećaj potrebe da bude prihvaćen može dovesti do pritiska vršnjaka, još jednog straha za majke. Ostanite uključeni u njihov društveni život znajući sa kim provode vreme. Takođe ćete želeti da upoznate porodice njihovih prijatelja. Naučite ih kako da budu dobar prijatelj i kako drugi treba da ih tretiraju.

2. Fizičke promene
Tinejdžeri će početi da se fizički transformišu kada počne pubertet zbog promena u hormonima. Pubertet se može očekivati bilo gde od 9-14 godina. Promene hormona koje se dešavaju tokom puberteta će doprineti emocionalnim usponima i padovima vašeg tinejdžera, ili onim promenama raspoloženja na koje su vas drugi upozorili. Razvijajte empatiju i pomozite im da prođu kroz fizičke i emocionalne promene. Razgovarajte sa svojim detetom o promenama u njegovom telu i budite sigurni da će se osećati prijatno da može sve da vas pita.

3. Interesovanja tinejdžera se mogu promeniti
Verovatno će početi da se bave različitim vannastavnim aktivnostima , kao što su sportovi ili klubovi. Normalno je da isprobaju nekoliko stvari pre nego što pronađu nešto oko čega su strastveni. Takođe, možda će dugogodišnje treniranje fudbala zameniti košarkom ili će želeti da napusti sport kojim se već duže bavi. Trebalo bi da ohrabrite svoje dete da ispuni sve obaveze koje preuzme, ali onda bude otvoreno za nešto novo. Mame mogu da ostanu uključene tako što će pohađati vannastavne aktivnosti u kojima učestvuje njihov tinejdžer ili im pomažu u njima. Pronalaženje načina da provedu vreme zajedno je važnije nego ikad, zato sledite vođstvo svojih tinejdžera tako što ćete pokazati interesovanje za njihove hobije.

4. Granice za tinejdžere
Mame treba da kreiraju pravila za svoje tinejdžere i da ih nauče šta je prihvatljivo, bez obzira da li su roditelji u blizini ili ne. Objasnite svoje obrazloženje za pravila i razgovarajte o rizičnim ponašanjima. Želećete da ih pripremite da donesu bezbedne izbore kada naiđu na pritisak vršnjaka. Istina je, većina tinejdžera će u nekom trenutku neizbežno prekršiti pravilo ili poljuljati vaše poverenje. Izbegavajte da koristite kaznu da biste osramotili svoje tinejdžere kada je to moguće, umesto toga vodite ih da razviju sopstveni osećaj lošeg od ispravnog. Kao što ste uvek radili, pomoći ćete im da uspeju, ali budite tu da ih disciplinujete na način pun ljubavi po potrebi.

Kada sagledate stvari realno, većina mama je čula to upozorenje: "Oh, samo sačekaj!" za svaku fazu, od strašnih 3 godine do puberteta. Neke godine se mogu pokazati izazovnijim od drugih, ali budite sigurni da možete podržati svoje tinejdžere i pronaći radost gledajući kako se njihov jedinstveni identitet pojavljuje.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Simptomi autizam kod dece Tiktok/happy_ville