Izbor kopački za decu može biti izazovan zadatak kada su vašem detetu potrebne patikeza fudbal. Kako bi se stopalo razvijalo zdravo i ostalo nepovređeno i zaštićeno tokom treninga, vaš mali fudbaler treba da ima patike koje su isključivo namenjene za igranje fudbala. Ipak, roditelji se pioitaju i - kako dopabrati pravi model?; Koje kopačke će duže da traju?

Kada birate patike za fudbal mnogo zavisi od individualnih preferencija i karakteristika, ali evo nekoliko univerzalnih preporuka koje mama i tatama mogu pomoći da izaberu kvalitetnu obuću za trening:

Tip kopački

Pre svega, ovo zavisi od površine na kojoj dete trenira. Patike sa nekoliko velikih plastičnih klinova dizajnirane su za igranje na visokim travnatim poljima. Za igrališta sa veštačkom travom i niskom gomilom, bolje su kopačke sa mnogo malih gumenih šiljaka. Ako dete igra fudbal u sali ili na betonu, potrebno je da uzmete ravne patike.

Patike sa đonom koje nisu pogodne za određenu podlogu verovatno će sprečiti mladog fudbalera da igra samopouzdano zbog problema sa stabilnošću i osećajem lopte, što može dovesti do povreda.

Udobnost

Kada birate patike za dete, odrasla osoba prati nivo udobnosti. Morate se uveriti da patike za fubal odgovaraju igraču, uzimajući u obzir karakteristike njegovog stopala, ne bi trebalo da postoje tačke preteranog pritiska. Eksperimentišite sa vezivanjem: možete ga olabaviti ili zategnuti. Predložite detetu da potrči kada proba patike - ako se odmah primeti da je negde noga stegnuta, a cipele istovremeno vise, vredi skrenuti pažnju na druge modele.

Veličina

Osnovno pravilo: kopačke treba dobro da prilegnu uz stopala, to omogućava detetu koje trenira da bolje oseti loptu i sprečava da peta klizi u kopački. Šteta je kupiti opremu koju će dete prerasti za par meseci, ali najteži zadatak je pronaći balans između pogodnosti i dovoljno prostora.

Izbor materijala

Prilikom izbora patika obratite pažnju na njihov sastav: različiti materijali imaju različita svojstva. Kožne patike će se rastegnuti prilikom nošenja, udobnije će biti na stopalu, ali su kruće. Sintetičke bpatike su lakše, ali ne traju dugo jer brzo menjaju oblik.

Položaj

U fudbalu vrlo mladi sportisti najčešće nemaju podelu na pozicije, ali ako znate da dete želi da odraste u napadača, treba ga podržati kupovinom odgovarajućeg para patika. Golmanima je potreban maksimalan zahvat i velika udarna površina za jaka izbijanja. Ako igra na položaju odbrane, tu će biti potrebna dodatna zaštita, igračima na sredini terena će biti potrebne udobne i mekane patike, napadačima su potrebne lagane patike za česta ubrzanja.

Preferencije deteta

Svi gore navedeni kriterijumi su objektivni i racionalni, ali će dete, a ne vi, izaći na teren u kopačkama – važno je da i mladi fudbaler učestvuje u izboru i taj izbor odobri. Ponudite malom sportisti nekoliko opcija i pitajte koja mu se više dopada.

Cena patika za fudbal

Cena dečijih kopački zavisi od vrste materijala, brenda, specifičnosti, a raspon se kreće od najjeftinijih oko 3 300 dinara do najskupljih oko 11 000 i preko.

Ukoliko niste sigurni koje kopačke da uzmete detetu za trening, možete se posavetovati i sa trenerom.

(Yumama)