Vasilije Pužić je rođen 20.06.2011. godine u Beogradu, kao zdrava beba, iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Razvijao se normalno, kao svi njegovi vršnjaci. Uživao u igri sa drugom decom na igralištu.

U junu 2018. Vasiliju je bilo muka i povratio je. Tog trenutka ga je čuvala baka i nije tome davala na značaju, misleći da je u pitanju nešto prolazno.

Vasilije je nastavio sa igrom, čak je prošao prijem za polazak u školu. Usledio je prijem prvaka i priredba gde je bio malaksao, žalio se na mučninu, povratio, izgubio svest. Hitno su ga prevezli na Institut za majku i dete. Sprovedena je dijagnostika na odeljenju gastroenterologije, gde su lekari mislili da je razlog mučnine polazak u školu i sama promena koju ona donosi a na koju deca ne reaguju isto.

Vasilije je trebao biti pušten iz bolnice ali je urađena dodatna dijagnostika. Usledio je šok. Skener glave je pokazao da Vasilije ima tumor na mozgu veličine 5cm.

Hitno ga prebacuju na neurohirurgiju gde mu je urađen operativni zahvat, odstranjivanja tumora. Posle operacije mu se stanje pogoršalo.

Budi human.jpg
Foto: Budi human 

Nepomično je ležao prikovan za krevet, bez bilo kakve reakcije. Dane je provodio u bolnici.

Sa neurohirurgije su ga prebacili na Institut za onkologiju gde je krenuo na zračenja glave i kičme. Posle toga je usledilo 8 ciklusa hemioterapija. Vasilije je jako teško podneo svaku terapiju, plašio se. Samo je tražio da mama i baka budu pored njega.

Usledio je Covid i Vasilije je bio kući, u kolicima, bez šanse da ide na rehabilitacije. Samo je sedeo, i čekao bolje dane.

Po smirivanju situacije sa pandemijom, Vasilija su smestili na Kliniku za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović. Tamo su svi bili angažovani, ali bez većeg pomaka jer je Vasilije bio fizički slab.

Vasilije je danas dečak od 10 godina, željan igre, željan da što više vremena provede napolju. Da bi stao na noge, i učio ponovo hodati, da bi napredovao, potreban je intenzivan rad.

Vasiliju su sredstva potrebna za fizikalne terapije, specijalističke preglede, suplemente, medikamente, za logopedske i psihološke tretmane, dioptrijske naočare, za terapijsko plivanje kao i za banjsko lečenje.

Vasilije ne traži mnogo!

Za Vasilijev korak! Budimo humani!

Pomozimo Vasiliju!

(Yumama/Budi human)