Većina roditelja je svesna koliko je važno da deca imaju radne navike u kući, kako to utiče na njihovu samostalnost i vaspitanje. Međutim, dok neka deca uživaju da seckaju šargarepu sa mamom, očiste sto posle jela ili okače veš, neka beže od kućnih poslova, odbijaju i ljute se. U čemu je razlika? Možda je vreme da promenite pristup.

Kako da pravilno tražite pomoć od dece?

 • Minimalni zahtevi - Dovoljno je da sa njima par puta porazgovarate šta može i želi da preuzme od kućnih poslova i da se dogovorite.
 • Pokažite da zaista verujete da dete može da da se nosi sa izabranim obavezama.
 • Pokažite kako je to neophodno - svako vaspitanje se zasniva na jasnom primeru mame i tate, na zajedničkim aktivnostima i prijateljskim razgovorima. Mlađa generacija ne shvata ozbiljno pritužbe odraslih: "moraš", "ovo je neophodno" itd. Vi to radite kako bi i deca počela da rade.

Ruski psiholog Tatjana Kačalina daje 5 saveta roditeljima čija deca ne žele da se priključe kućnim poslovima:

1. Ne zaustavljajte inicijativu - Ako se plašite da deca mogu nešto da pokvare ili pogreše, i da im ograniče inicijativu, ubuduće nemojte da se čudite njihovoj ravnodušnosti prema svakodnevnim pitanjima. Ako je dete pogrešno postavilo krevet, ali je preuzelo inicijativu i uradilo to sa velikim zadovoljstvom, onda ga obavezno pohvalite, a sledeći put uradite to zajedno, ali bolje.

2. Organizujte saradnju - Počnite da radite nešto zajedno, postepeno se udaljite od njega i dajte mu priliku da deluje sam. Nemojte stajati iznad glave i pokušavajte stalno da ispravljate. Kada deca nauče da obavljaju zadatke bez vaše pomoći, možete smisliti nešto drugo. ⠀

3. Posmatrajte šta vaše dete voli da radi - Na primer, primetili ste da je dete kao manje veoma volelo da se kupa sa svojim omiljenim igračkama i da ih takođe dovodi u red. Kasnije mu predložite da očisti kupatilo. Kao rezultat toga, moguće je da će očistiti kadu, umivaonik i ogledalo. Posle igranja ostaje navika, čak i kada dete odraste.

4. Pozitivan stav je ključ uspeha - Važan je pozitivan stav prema svakodnevnim pitanjima. Učtivo podsećajte, ne vičite. Probajte sveobuhvatnu raspodelu obaveza u porodici i obavezno pitajte decu za mišljenje o tome kakav će posao preuzeti. Ako dete ne uspostavi kontakt, a vi ste već pokušali, onda je problem već u porodičnim odnosima. Moramo ovo primetiti i rešiti.

5. Održavajte svoja obećanja - Možda ste svom detetu obećali da ćete nešto uraditi, otići negde, kupiti nešto, a u stvari niste održali reč. Tako ni vaše dete neće želeti da ispunjava svoje obaveze prema vama.

Šta da ne radite ako želite da vaše dete učestvuje u kućnim poslovima

Kada razvijate svakodnevne veštine, trebalo bi da izbegavate:

 • Prinuda, grubost i bes prema deci – pričajte o svojim osećanjima, ta pomoć vam je važna. Ali ne vičite!
 • Ograničenja nezavisnosti deteta
 • Reakcija neodobravanja kao odgovor na obavljeni rad
 • Vaš sopstveni loš primer
 • Dodeljivanje deci najneugodnijeg i najdosadnijeg posla
 • Prigovori i optužbe
 • Podizanje glasa
 • Ignorisanje želja i potreba deteta
 • Neispunjavanje obećanja datih detetu i kršenje dogovora
 • Preterano naglašavanje vašeg roditeljskog autoriteta

Ne preporučuje se da vaspitavate decu tako što ćete im plaćati za kućne poslove. Plaćajući kućne poslove, roditelji nastoje da odgajaju iznuđivača. Takođe, kućni poslovi ne bi trebalo da budu kazna za nedolično ponašanje.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Mama objavila snimak - razlika između deteta koje ima i nema ADHD TikTok/sueomanii