Ove stvari se ne uče na časovima matematike ili srpskog jezika, ali je jednostavno su nam potrebne za život. Kada dete savlada ta znanja, ono postaje samostalnije, zrelije i može da odraste u srećnu i samopouzdanu osobu.

Evo kojih 8 stvari o životu treba da zna dete, a to ne može da nauči u školi, već isključivo samo kod kuće:

1. Važno je biti ljubazan
Ljubazno ophođenje prema drugim ljudima, bez obzira da li vam se sviđa ono što govore ili rade, veoma je važan kvalitet. Ljubaznost se uči kdo kuće, kroz vaspitanje, ali i dete posmatra vaše ponašanje i od vas upija to znanje. Zbog toga negujete ljubaznost u sebi, a zatimu maloj osobi pored vas. Učite dete da je u životu biti ljubazan jedna od važnijih vrednosti.

2. Morate biti pošteni
Ako dete vidi da se prema njemu i ostalim članovima porodice postupa jednako pravedno, taj stav će preneti i na igralište, i u školu, i u svoj odrasli život.

3. Važno je da provodite vreme sa svojom porodicom.
Čak i ako su deca odrasla, pokušajte da se sastajete jednom nedeljno da večerate, razgovarate, igrate društvene igre ili idete negde. Ova tradicija će vam dati osećaj da niste sami, da imate ono najvrednije na ovom svetu – porodicu.

4. Važno je biti u stanju da se prilagodi okolnostima
Život je nepredvidiv i stalno nas drži u nekoj neizvesnosti. Stoga je sposobnost da fleksibilno menjate planove, ne klonete duhom i prilagođavate se svim okolnostima važna veština koja će vašem detetu svakako biti potrebna.

5. Važno je biti odgovoran
Lični primer je najbolji način da pokažete deci da je sposobnost preuzimanja i nošenja odgovornosti važna. Svaki član porodice treba da ima svoju "kontrolisanu teritoriju" za koju je odgovoran. I ako deca shvate da su odgovorna za ispunjavanje svojih obaveza na ravnopravnoj osnovi sa odraslima, takav odnos prema životu će im ostati zauvek.

6. Važno je biti iskren
Isto važi i za poštenje – u porodici svi treba da budu iskreni jedni prema drugima. Da bi iskrenost postala prava porodična vrednost, roditelji ne bi smeli ni da dozvole "belu laž" kojoj tako često pribegavaju.

7. Treba da poštujete druge ljude
Poštovanje u porodici treba da bude obostrano – roditelji treba da poštuju svoju decu i njihovo ljudsko dostojanstvo, a deca na isti način treba da se odnose prema roditeljima. Kada u porodici postoji poštovanje, onda to poštoanje se širi i na drugi svet oko vas.

8. Treba da poštujete lične granice.
Svaki član porodice mora da poštuje lične granice drugih, bez obzira na njihov uzrast i status. Ako neko želi da bude sam ili želi da se posveti svojim aktivnostima, takve odluke treba poštovati.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

DECA ŠTITE RODITELJE OD SEBE?! Igor Jurić otkrio zbog čega se više poveravaju nastavnicima i prijateljima: PORODICA JE ZAKAZALA? kurir teklevizija