Televizijski programi, naročito crtani filmovi, deci su dostupni u velikoj meri zbog uslovljenosti savremenim stilom života roditelja, a uticaj koji imaju na psihološki razvoj izuzetno je veliki. 

Nedostatak vremena za bavljenje decom s jedne strane i prepuštenost bakama i dekama na čuvanje s druge, često ostavljaju mogućnost deci da mnogo vremena provode uz televizijski program i crtaće. Poznato je da se deca identifikuju sa ličnostima iz okruženja i neretko sa likovima koje viđaju u crtaćima: poznata su istraživanja koja govore o tome da je porcenat nasilnih elemenata u crtaćima izuzetno visok, što kasnije ima uticaj da deca postaju razdražljiva i agresivna. Lošem uticaju crtaća naročito su izložena mlađa deca kod koje je mozak u ovom periodu u intenzivnom razvoju.

Pored lošeg razvoja u ponašanju, nasilne scene u crtaćima mogu da izazovu emocionalni stres kod deteta ukoliko se identifikuje sa likovima iz crtaća koji pate, zatim gomilanje ovih loših elemenata u podsvesti, kao i oponašanje određenih oblika govora, ophođenja jesu samo neki od lošoh uticaja crtanih filmova na decu.

Dečaci od dve do pet godina koji redovno gledaju crtane filmove ili borilačke veštine na televiziji su u opasnosti da kasnije u životu budu agresivniji i neposlušniji od svojih drugara koji odrastaju bez takve televizijske zabave, rezulat je istražiavanja obajavljenog u američkom medicinskom časopisu „Pediatrics“ .

„Većina roditelja misli da su crtani filmovi bezopasni jer su smešni i nemaju nikakve veze sa stvarnošću“, rekao je Dimitri Kristakis iz Dečje bolnice u Sijetlu, jedan od autora studije, a prenosi portal welt.de. Međutim, prema njegovim saznanjima, crtani filmovi su toliko opasni upravo zato što se pretvaraju da, uprkos snažnim prikazima nasilja, njihovi junaci sve avanture preživljavaju nepovređeni.

„Ovo ostavlja kod mladih gledalaca lažan utisak o tome šta nasilje čini u stvarnom životu.“ Naročito je lako uticati na mlade dečake: prema istoj studiji, devojčice istog uzrasta koje su gledale iste programe kasnije nisu pokazivale toliko asocijalnog ponašanja za razliku od dečaka.

BONUS VIDEO

KRALJEVSKI TRETMAN ZA MALOG ŽELJKA! Evo kako sin Veljka Ražnatovića uživa: Gleda crtani i ne obraća pažnju na TATU! (VIDEO) instagram/veljkoraznatovic


Izvor: Yumama