Iako su 90-e godine u Srbiji bile izuzetno teške i pune izazova, deca 90-ih se sećaju da su ipak imala detinjstvo puno igre, zabave i maštanja. Uprkos mnogim teškoćama i problemima, ipak se mnoge mame i tate slažu da je možda i sa finansijskim problemima i lošim stanjem u celoj zemlji nekako bilo lakše odgajati decu nego danas. Zašto je to tako?

U nekim segmentima život je danas mnogo lakši, ali u drugim, znatno komplikovaniji. Koji su to izazovi roditeljstva koji se pred današnje roditelje postavljaju, a da mame pre 30 godina o tome nisu morale da razmišljaju?

1. Pre svega, nije bilo mobilnih telefona

Naše mame bile su blaženo "nepovezane". Bez mobilnih telefona, bez stalnih iskakanja poruka s Vajbera. Umesto toga, naše majke bi jednostavno odvodile decu u vrtić ili školu i dolazile po njih. Bez obaveza da isprate komunikacije na svim grupama – od predškolskog, do vannastavnih aktivnosti. Takođe, naše mame nisu morale voditi svakodnevnu bitku s detetom oko toga kad će dobiti svoj telefon, zašto provodi toliko vremena zureći u ekran itd…

2. Nije bilo društvenih mreža

Nema sumnje da su dani pre Fejsbuka i Instagrama bili jednostavniji. Zamislite: Niko ne objavljuje svoje "savršene" živote i "savršenu" decu ostavljajući vas da se osećate kao da sve radite pogrešno i da jednostavno niste dovoljno dobri/posvećeni/lepi. I niko ne fotografiše decu konstantno, niko ne zna što znači #heštag niti govori filterima koje (ne) koristi, piše Zelena učionica.

3. Od televizije – "Laku noć, deco" i poneka video-kaseta

Ako propustite tu jednu epizodu lutkarske emisije koju današnja deca ne bi ni pogledala – to vam je to, nema televizije danas. Pepa prase još se nije “rodila”, a Jutjub video-snimci otpakivanja raznih gluposti nisu postojali, piše Zelena učionica.

4. Niko nije razmišljao o šećeru (ne kažemo da je to bilo dobro)

Svi znaju da je šećer loš za zdravlje. Ali, prilično je stresno kad znamo čime zaista danas hranimo decu, kupujući namirnice u marketima. Te informacije danas ne samo da su dostupne, već nas doslovno progone. Mame osamdesetih i devedesetih definitivno nisu bile "preplavljene" izveštajima o tome šta jesti i koliko jesti, a šta nikako ne jesti (a to je uvek ono što deca najviše traže). Umesto toga, hranjenje dece bilo je opuštenije i definitivno nije bilo toliko nametnutog osećaja krivice kao što je to danas. Saveti starijih po tom pitanju bili su jedini merodavni i niko nije brinuo o tome da li je to što dete jede za njega dobro.

5. Rođendanske zabave bile su jednostavnije

Ako je zima u stanu/kući, u dvorištu ako je leto. Domaća torta, grisine u čaši, smoki u činijici, sendviči sa salamom, kiselim krastavcima i rendanim kačkavaljem. I eto rođendana. Animacija – ono što smislite. Pokloni – skromni i potrebni. Danas je proslava rođendana stvar prestiža, a najmanje sa ciljem da dete taj dan pamti. Jer ne pamte se konfete ni savršene toalete, već osećaji i ljudi.

6. Nije bilo "trudničke mode"

Nekad su sve trudnice nosile iste stvari – samo da je široko i udobno. Danas postoji svojevrsni pritisak da morate izgledati "moderno", pa čak i u poodmakloj trudnoći. Fotografije trudnica koje se u 9. mesecu trude da izgledaju zanosno preplavljuju društvene mreže namećući drugačije standarde i pravila. A pravila su – ako vodiš računa o sebi, nećeš nositi stari duks svog muža već modernu trudničku garderobu.

7. Nije bilo konstantnih saveta o sigurnosti

Od toga šta jesti u trudnoći, pa do toga kakvo auto sedište koristiti – savetima o sigurnosti nema kraja kad je u pitanju današnje roditeljstvo… Na stranu i to što ono što je juče bilo bezbedno, danas više nije. Naročito kada je reč o uvođenju čvrste hrane bebama.

Opet, odlično je što smo svesni značaja bezbedne vožnje i toga šta jeste, a šta nije sigurno za našu decu. Odlično, ali ponekad tako teško ispratiti i sve primeniti.

8. Domaći zadaci bili su jednostavniji i jasniji

Krajem prošlog veka, domaći zadaci radili su se bez interneta, dodatnih izvora, osim udžbenika. A većina roditelja s tim nije imala mnogo posla, vodeći se večito onom mantrom – Ja sam svoju školu završio, ti završavaj svoju. Možda je to ponekad bio i način da izbegnu obavezu prema deci koja se tiče škole, ali zasigurno su verovali da rade pravu stvar. I niko im nije stvarao osećaj krivice da će biti odgovorni za budućnost svoje dece.

9. Deca su se sama zabavljala

Nekad su mame po čitave dane ostavljale decu da se sama igraju, što je značilo da su se deca igrala u dvorištu ili komšiluku dok im ne bi bilo dosta ili dok ne bi bilo vreme za ručak ili večeru. Danas, dece na ulicama gotovo i da nema, komšijski odnosi mahom su zahladneli, a roditelji osećaju obavezu da njihovo dete satima bude animirano aktivnostima koje razvijaju inteligenciju.

Možemo mnogo toga zameriti bakama i dekama današnje dece, našim roditeljima, ali ostaje činjenica da su verovali da rade najbolje što mogu. A često su i bili u pravu.

(Zelena učionica/Yumama)

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife