Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUŠKO RADOVIĆ - "AKO ŽELIMO ZDRAVU I PAMETNU DECU, MORAMO OVOGA DA SE REŠIMO": Koliko vrediš ne pokazuju ocene u školi

Duško Radović - Od čega treba da oslobodimo decu kako bi rasla zdrava, radosna i pametna!

 Duško Radović kako da odgajamo decu. Izvor: Shutterstock

"Volimo decu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu." - govorio je DuškoRadović. Njegovi citati o deci se i dalje prepričavaju i tumače kao važne mudrosti u odgajanju mališana. Jedan tekst Duška Radovića o oslobađanju dece od straha može poslužiti kao važan putokaz roditeljima:

"Ako hoćemo zdravu, vedru, pametnu i slobodnu decu, moramo ih oslobađati straha. A svako detinjstvo lako se može unakaziti raznim strahovima: da je sve važno i presudno, da nisi dobar, da možeš unesrećiti roditelje, da si u svemu nedorastao, da si glup, da si nepotreban, da si ugrožen i sl.

Jedna besmislena koncepcija literature za decu proistekla je iz tragične i arhaične pedagoške koncepcije: da je rad pre svega – fizički rad, da je svrha učenja i rada – zaposlenje, da se čovek potvrđuje pre svega u socijalnoj i profesionalnoj hijerarhiji. Ta "vizija" dece kao budućih činovnika i službenika, sa klasama i platama, sa položajima i ugledom – to je ona školska i društvena Baba-roga koja ignoriše ličnost a unapređuje poslušnost i mediokritetstvo…

Koliko se, još i danas, pametne, zrele i osobene dece vređa, ponižava i diskvalifikuje surovim kriterijumima škole, društva i porodice: koliko vrediš možeš dokazati jedino ocenama u školi.

Matija Bećković napisao je kratak ali ubistven tekst, pod naslovom "Trijumf najgorih đaka". Stari profesori sa zaprepašćenjem konstatuju da su u svim životnim i društvenim disciplinama pobedili i trijumfovali njihovi najgori đaci.

Da bismo znali kako da usmeravamo decu, morali bismo se najpre sporazumeti – šta je to "sreća"? Šta je to, za šta treba živeti, učiti i raditi?

Društvo, zatim škola, televizija i novine insistiraju na tome da je to novac. Međutim, primer ljudi koji "žive za novac" to ne potvrđuje."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:39
Kada bi mrtvi velikani progovorili, evo šta bi nam danas poručili
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica