Danas u svetu vlada kult lepote, koji se na ovaj ili onaj način odražava u životu svakoga. Ali najviše od svega utiče na psihu tinejdžerki, često izazivajući im nezadovoljstvo sopstvenim izgledom. Kako pomoći mladim damama da zavole sebe?

Adolescencija je stresno vreme. Kao što znate, to je povezano sa najjačim hormonskim promenama u telu osobe koja se razvija. Tinejdžeru je često teško da se nosi sa svojim mislima i osećanjima - iritacijom, osećajem beskorisnosti, odbacivanjem sopstvenog izgleda, što je svakodnevno iznenađenje: ili će se veličina nogu promeniti, onda će nos rasti, onda će iskočiti gadna bubuljica.

Kako se zaljubiti u sebe kada sa svih naslovnih strana i društvenih mreža vrebaju besprekorne lepotice, a u svakoj reklami se pojavljuju reči "idealno", "luksuz", "savršenstvo"? Kako ne biti kritičan prema sebi kada devojke, koje su vaspitali Youtube beauty blogeri, samo razgovaraju o izgledu jedne druge, zvezdama šou biznisa, pa i svima koji im dođu u vidno polje? Kako se ne obeshrabriti kada je dečak koji vam se mnogo dopada zaljubljen u "zvezdu" škole, koja ima duže noge, tanji struk, bolju kožu?

Tinejdžeri uglavnom imaju tendenciju da se udube u sebe, pronađu svoje nedostatke, preuveličavaju svoju važnost i donose beskompromisne zaključke. I, naravno, nema ništa iznenađujuće u činjenici da je, prema statistikama, trećina devojaka od 12 do 18 godina kategorično nezadovoljna svojim izgledom. Samo za neke je ovo samo jedan od pratećih faktora prelaznog perioda, prolazni "bol koji raste", za nekoga je uzrok iskrene patnje, a ponekad i psihičkog poremećaja – dismorfije (patološko odbacivanje sopstvenog izgleda).

Tinejdžeri su rezervisani ljudi i ne govore uvek o svojim problemima. Stoga bi roditelji svakako trebali obratiti pažnju na sledeće stvari.

  • Dete izbegava ogledalo, pod raznim izgovorima odbija da se fotografiše.
    Dete se, naprotiv, stalno gleda u ogledalo, ali sa nezadovoljnim ili uznemirenim pogledom; traženje određenog ugla iz kojeg se navodna mana ne vidi; provodi dosta vremena pred ogledalom na uprkos učenju i drugim aktivnostima koje su mu ranije bile važne.
    U razgovoru se svako malo dotakne "defekta" svog izgleda koji ga uznemirava, češće nego što je potrebno dodiruje rukama deo tela koji ga uznemirava, pokušava da ga prikrije ili sakrije u raznim načinima.
  • Dete provodi previše vremena tražeći informacije o "defektu" koji ga muči, opsesivno tražeći slične mane kod poznatih ličnosti
    Preteranu zaokupljenost izgledom prati apatija, nevoljnost za komunikaciju sa vršnjacima, gubitak apetita, poremećaj sna i drugi znaci depresije.

Ako je nekoliko od ovih simptoma tipično za vašu ćerku tinejdžerku, najbolje što možete učiniti za nju jeste da posetite specijalistu. Za početak - kod psihologa, a sa znacima depresije - kod dobrog psihoterapeuta.

Najbolji tretman je prevencija

Na sreću, većina adolescentnih komplekse može prevazići bez pomoći specijalista. Problem je samo u tome što je bilo poželjno da se sa prevencijom problema počne juče, odnosno mnogo pre kritičnog doba. Važno je da do početka sazrevanja i promena u izgledu koji su s tim povezani, devojčica već bude sigurna u sebe, tako da ne sumnja da je roditelji prihvataju onakvu kakva jeste.

Pustite devojku da se bavi sportom - neće biti kompleksa.

Često majke i očevi, a da to i sami ne primećuju, kod ćerki podstiču povećanu pažnju na izgled. To se dešava ako je u porodici uobičajeno da se raspravlja i poredi izgled nekog drugog, ako dobronamerni roditelji od malih nogu govore svojoj ćerki da ima pogrešne crte lica, nedovoljno gustu kosu ili, naprotiv, da ona je pisana lepotica, što nije videla svetlost. Sve ovo tera devojčicu da se pažljivije pogleda u ogledalo sa početkom adolescencije, da traži potvrdu reči svojih roditelja u reakciji drugih - jednom rečju, čini je zavisnom od mišljenja drugih i sklonom kompleksima.

Naravno, devojke treba naučiti da vode računa o svom izgledu, ali ipak je veoma važno da se ne preteruju u ovom delikatnom pitanju, pogotovo jer je malo verovatno da će moći da izbegnu pritisak univerzalnog kulta lepote.

Kako pomoći tinejdžeru?

Čak i ako je vreme malo izgubljeno i vaša ćerka je već opsednuta izmišljenim ili pravim manama u svom izgledu, ovo nije razlog da odustanete! Ne smemo dozvoliti da se kompleks "ružnoće" ukoreni u njenom umu, jer da bi bila srećna, ona mora da voli sebe i da zna koliko vredi.

Šta možete da uradite?

1. Vodite zdrav način života sa svojom ćerkom

Bavite se sportom - fizička aktivnost ne samo da povećava tonus tela i pozitivno utiče na raspoloženje, već vam omogućava da bolje osetite svoje telo, naučite njegove mogućnosti i stoga stvorite preduslove za ljubav prema njemu. Pored toga, zajedničke aktivnosti će vam pomoći da se još više zbližite, ako će, naravno, doneti zadovoljstvo oboma. Pređite na zdravu ishranu. Odbijte peciva, slatkiše, visokokaloričnu gotovu hranu, prženu hranu, dimljeno meso i druge štetne stvari koje pogoršavaju probleme sa kožom.

2. Budite primer svojoj ćerki.

Pokušajte da izgledate dobro, ali nemojte da to bude samo sebi cilj. Budite uzor samoironije i trezvenog odnosa prema izgledu. Iskreno recite devojčici o sopstvenim tinejdžerskim kompleksima, neuzvraćenim ljubavima i drugim iskustvima i porazima, tako da ona razume: ovo nije kraj sveta.

3. Neka vaša ćerka veruje u sebe

Potrudite se da devojčica shvati da je jedinstvena i divna, da će sigurno odrasti kao privlačna i da će biti srećna jer verujete u nju. Skrenite joj pažnju na pozitivne osobine koje ima i snažno joj savetujte da ne gubi sebe i ono dobro što je u njoj. Da biste je nauččili da je poređenje sebe sa drugima loše, umesto toga morate pokušati da kod nje osvestite da pronađe unutrašnju slobodu i samodovoljnost.

4. Pomozite svojoj ćerki da pronađe svoj stil

Ako joj ne smeta, idite sa njom u kupovinu, pomozite savetima pri izboru odeće koja ističe dostojanstvo figure i skriva mane, ali ne namećite svoje mišljenje. Udubite se u trendove omladinske mode i poštujte ćerkine potrebe. Pomozite joj da pronađe frizera sa kojim će razviti međusobno razumevanje, ako je potrebno, odvedite je kod kozmetičara. Ne odbacujte probleme, ako zaista postoje, tražite načine da ih rešite.

5. Objasnite joj da su držanje i dostojanstvo vredniji od šminke i selfija

Naučite devojčicu nekoliko stvari: da ima lepo, pazite na hod, izraze lica i intonacije, da uvek bude uredna. Pokušajte da je ubedite da je to mnogo važnije od sposobnosti da se našminkate i napravite dobar selfi. Objasnite joj značenje reči "dostojanstvo".

6. Razotkrijte mitove o lepoti

Dovoljno je pokazati devojci izbor fotografija univerzalno priznatih lepotica bez Photoshopa, kako bi shvatila da je lepota u savremenom svetu relativna stvar. I među "zvezdama" ima samo nekoliko pravih lepotica, sve ostale jednostavno znaju da se predstave. Objasnite da "zvezde" nisu najbolji uzori, makar samo zato što su mnoge od njih izgubile svoju individualnost u potrazi za sablasnim idealom.

7. Pokažite joj svoju ljubav

Ne zaboravite da kažete jednostavne sve reči koje su uvek od pomoći - "Volim te".

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"NASILJA JE UVEK BILO, U MLADENOVCU SU SE UBIJALI SVAKODNEVNO!" Vladimir Đukanović upozorio: Deci stvarate komplekse AKO RADITE OVO Kurir televizija