Čak i ako ih niste imali tokom puberteta, akne se mogu pojaviti u dvadesetim, tridesetim, pa čak i četrdesetim godinama.

Zašto je to tako? Njujorški dermatolog dr Džošua Zajhner je za časopis Glamur naveo glavne razloge njihove pojave u odrasloj dobi.

"Glavni uzročnici akni su masna koža, bakterije, mrtve ćelije kože koje začepljuju pore i upale. Promene u hormonima, stres i ishrana takođe igraju veliku ulogu", naveo je dermatolog i zatim objasnio razliku između tinejdžerskih i akni u odrasloj dobi:

"Kada ste u pubertetu, promene u hormonima su normalna pojava i jedan od glavnih razloga za pojavu akni, dok u odrasloj dobi stres može da izazove poremećaj hormona pa samim time i akne".

Dakle, ono što treba da uradite kako biste se rešili akni nakon puberteta je da izbegavate stres, što je u današnje doba zaista teško, ali svakako se isplati isprobati neke od popularnih metoda za njegovo rešavanje kao što su meditacija, fizička aktivnost, pletenje i drugi opuštajući hobiji.

Takođe, vodite bolju brigu o svojoj koži- temeljno je čistite, svakodnevno hidrirajte i barem jednom nedeljno uradite piling kojim ćete ukloniti mrtve ćelije i izbeći začepljenje pora.