Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Značaj bliskosti majke i bebe

Odvojenost od majke u prvim mesecima života može negativno uticati na samopouzdanje u kasnijem životu, tvrde američki naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Američki istraživači sproveli su interesantno, ali i važno istraživanje o tome šta se dešava kada beba mlađa od 12 meseci provede jednu ili više noći nedeljno odvojena od majke. 
Tokom istraživanja je otkriveno da su ove bebe manje vezane za majku, u poređenju sa bebama koje ređe spavaju kod očeva ili provode vreme sa njima tokom dana. Takođe, ova deca su mnogo nesigurnija u odraslom periodu u odnosu na svoje vršnjake.

Vodeći autor istraživanja, Samanta Tornelo, student doktorskih studija psihologije na Univerzitetu Virdžinija, objašnjava da povezanost majke i detetom za vreme njegove prve godine života, služi kao osnova za zdrav odnos u starijem dobu.  

Rezultati objavljeni u časopisu “Brak i porodica“, zasnovani su na opsežnom istraživanju o detetovoj dobrobiti, u kojoj je učestvovalo 5.000 dece rođene u američkim gradovima u periodou od 1998. do 2000. godine. Roditelji su intervjuisani nekoliko puta, a procenjivana su deca uzrasta do tri godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica