Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prepoznajte ih na vreme: Prvi znaci poremećaja ponašanja kod dece

Poremećaj ponašanja pripada grupi poremaćaja koje se javlja još o detinjstvu i razvija se postupno, a evo i kako možete da ih prepoznate.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca koja imaju poremećaj ponašanja najčešće kod sebe ne prepoznaju problem, što znači da nemaju motivaciju za menjanjem ponašanja. Obično misle da drugi treba da se menjaju umesto njih.

Ugledni roditeljski portal Parents prenosi da zabrinutost za mentalno zdravlje deteta i savetuje koje probleme bi roditelji trebalo da kažu pedijatru.

"Često govorimo o tim zabrinutostima kao upozorenjima", objašnjava Rahil Brigs, psihijatar, nacionalni direktor HealthySteps-a na Zero to Three, dodajući:

Povezane vesti

"Oni ne moraju uvek da budu signali kliničkog poremećaja, ali mogu biti suptilni znakovi problema u razvoju."

Problemi sa snom

U detinjstvu je uobičajeno da deca spavaju oko deset sati tokom noći. Depresivnoj deci se spava u neobičnim dobima dana i preterano su pospana.

Mališanima sa poremećajem pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) ili disruptivnim poremećajem raspoloženja (DMDD), često treba satima da zaspu, a tokom noći se bude više puta. 

Povezane vesti

Stomačni bolovi

Bolovi u stomaku su uobičajena tegoba, ali česti bolovi koji se ne mogu objasniti zatvorom ili intolerancijom na hranu mogu da imaju psihološke korene.

Istraživanja su dugo povezivala hronične poteškoće s gastrointestinalnim sistemom kod dece s teskobom i depresijom.

Opsesivne misli ili strahovi

Kod dece koja imaju teskobu,  misao je toliko učestala da ometa svakodnevni život. Uobičajene opsesije, posebno kod dece koja takođe imaju OKP, su sigurnost i bakterije.

Dete koje boluje od OKP-a može biti prisiljeno nekoliko puta dnevno da pere ruke, često u nezgodnim momentima, kako bi olakšalo svoj strah. 

Strahovi takođe mogu da unište rutinu.

"Uobičajeno dete koje je ubola pčela može da pokuša da izbegava pčele, ali i dalje će se normalno igrati", rekla je dr Kerol  Vetsman, profesorka pedijatrije na Univerzitetu Jejl i dodala:

"Treba se zabrinuti kad dete zbog straha od pčela ostaje kod kuće i kad cela porodica počinje organizuje svoje planove, u skladu s tim- preskačući izlete u park ili na bazen."

Povezane vesti

Nezainteresovansot za igru

Deca su prilično strastvena, ali depresivno dete ne uzbuđuje puno stvari.

"Uobičajeno je videti nesposobnost pronalaženja radosti, čak i u stvarima koje su mu nekad bile uzbudljive", rekla je dr Džoan Lubi, direktorka  programa ranog emocionalnog razvoja na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington.

Izlivi besa

Dnevni izlivi agresije, destruktivnog ponašanja i drugih znakova abnormalnog intenziteta mogu biti simptomi DMDD, depresije i drugih problema.

Griža savesti

"Dete koje je sklono depresiji može da se oseća lošim zbog malih prestupa i potrebna mu je velika količina uveravanja da se oseća bolje", rekla je dr Lubi.

Nedavna istraživanja mozga pokazala su da je područje mozga koje se naziva prednja insula manje od proseka kod dece koja su sklona krivici, kao i kod depresivnih odraslih osoba, što ukazuje da bi ta osobina mogla biti snažan okidač kasnije depresije. 

Povezane vesti

Crne misli

U istraživanju dr Lubi o depresivnoj deci u vrtiću, ona je otkrila da su se mnogi ponašali morbidno tokom imaginarnih igara.

Skloni su samopovređivanju. U uzrastu od 6 godina, sin Endži Duraj, Vil, koji ima depresiju, tukao je sam sebe zbog teškog domaćeg zadatka.

"Nazvao bi se glupim idiotom i rekao sebi da nikad neće naučiti, a onda bi udarao glavom od sto. Jednom se ubo u ruku oštrom olovkom", priseća se majka.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica