Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA VAŠE DETE ODRASTE U PAMETNU I INTELIGENTNU OSOBU: 3 jednostavna trika utiču na razvoj mudrih glavica

Kako da vaše dete odraste u pametnu i inteligentnu osobu - 3 trika koja mame i tate mogu da iskoriste kako bi se mališani intelektualno razvijali.

 Kako da vaše dete odraste u pametnu osobu. Izvor: Shutterstock

Svaki roditelj želi da njegovo dete razvija inteligenciju, da bude pametno i uspešno, jednako kao i srećno, a na to značajno utiče odnos roditelja prema mališanu. Otkrivamo 3 glavne tačke od kojih u velikoj meri zavisi intelektualni razvoj deteta.

1. Provodite više vremena zajedno

Prema mišljenju psihologa, u ovoj oblasti, kao i u mnogim drugim, mnogo zavisi od roditelja – glavnih uzora deci. Prvo, roditelji utiču na pogled na svet, mentalitet, psihološke stavove deteta. Roditelji svojim primerom mogu pokazati kako funkcioniše veoma važan stav za kasniji život – "učiti na greškam"“. Odnosno, naučiti da uprkos bilo kakvom problemu ne smemo klonuti duhom, shvatajući sopstvenu nesavršenost, već kroz stalni razvoj i učenje na greškama.

Kada deca stalno vide da ako padneš, možeš da ustaneš, a neuspesi su samo odskočne daske za novi uzlet, ne plaše se da krenu napred, rizikuju i uče nove stvari. Pored toga, roditelji mogu da pomognu svom detetu da pametno odraste tako što će provoditi mnogo vremena sa njim i razgovarati sa njim. Razvoj govora, popunjavanje rečnika deteta - sve ovo u velikoj meri zavisi od interakcije sa mamom i tatom. Kada redovno komunicirate sa svojim detetom, aktivno ga slušate, razgovarate o nečemu, delite sa njim informacije o svetu, pružate mu mogućnost da se intelektualno razvija.

2. Dajte svom detetu priliku da se više druži sa prijateljima

Važno je da se ne fokusirate samo na akademski uspeh deteta. Naravno, ako su čitanje i matematika prisutni u njegovom životu od malih nogu, to će mu pomoći da kasnije bude dobro u školi, ali to je daleko od jedinog što doprinosi razvoju inteligencije. Zapravo, socijalne veštine su jednako važne za harmonično sazrevanje dečjeg mozga i njegov dalji uspeh u životu kao i sposobnost dobrog čitanja i brojanja.

Sposobnost komuniciranja sa ljudima pomaže ne samo da steknete nove prijatelje, već i da naučite mnogo o svetu oko sebe. A to znači postati pametniji. To ne znači da uopšte ne treba obraćati pažnju na učenje. Samo zapamtite da to što vaše dete čita posle škole ili provodi sate radeći domaće zadatke nije jedini način da mu pomognete da intelektualno odrasta.

3. Neka igra uvek bude deo rutine

Deca uče kroz igru - da bi se razvijali, potrebno je da aktivno učestvuju u nečemu. To znači da bezbroj obrazovnih aplikacija ili TV emisija neće učiniti vaše dete mudrijim. Da bi to uradio, potrebna mu je prilika da redovno igra slobodno.

U tom smislu najbolje funkcionišu kreativne, maštovite igre uloga koje uključuju sva čula. Oni teraju dete da bude u različitim situacijama i rešava različite probleme. Stoga, ne bi trebalo da ga opterećujete studijama, ne ostavljajući vremena za igru.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:34
KOLIKO JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZAPRAVO OPASNA? Kljajić: Nećemo moći da razaznamo istinu od laži! Srbija preuzela prvi korak
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica