U Srbiji se nekako podrazumeva da roditelji služe deci dok su mali, ali i da većina očekuje da deca služe njima kada odrastu. Jedan Tvit digao je pravu buru, a tiče se baš toga, odnosa dece i roditelja u Srbiji.

"Srbin nikad neće prihvatiti da:

- Deca nisu dužna da vam 'brišu du*e kad ostarite'.
- Roditelj nije dužan da vam obezbedi nekretninu.
- Babe nisu dužne da vam čuvaju decu.
Lepo je ako dobijete pod 2 i 3, ali nije ničija obaveza", glasi Tvit koji je izazvao brojne komentare.

Srbin i roditeljstvo
Printskrin, Twitter/dzinglbau Srbin i roditeljstvo, sporan tvit

Dea se često osećaju kao u okovima jer je u mnogim porodicama jednostavno pravilo da onaj ko ti je podario život ima pravo na 'upravljanje' tobom, a ako radiš nešto sa čime se oni ne slažu i doneseš svoje odluke sa kojima se nosiš, makar bile i pogrešne, bune se i obavezno sledi rečenica: 'Tako je kad nećeš da me poslušaš'. A zašto bi? Svako ima pravo na svoje odluke i sa tim treba da se nosi.

Naravno, ima i dece koja zahtevaju od roditelja da ih odgajaju, školuju, plate polaganje za vožnju, kupe automobil, obezbede nekretninu, pa vrlo često i posao i oni samo da idu putem koji im je drugi napravio jer je tako lakše. A da se malo pomučite i pored toga što su roditelji želeli da vam obezbede gledate da napredujete, da se nadograđujete? Time ćete im pokazati zahvalnost i odgovornost, a oni će biti srećni.

Svaka porodica se razlikuje, svaka osoba je ličnost za sebe, a evo kako na ovaj Tvit i 'dužnosti' u Srbiji gledaju drugi:

"Problem je kada se to predstavlja kao transakcija: ja sam ti dao/dala život i ti si dužan da mi vratiš. Neki roditelji pate od mentaliteta žrtve i praktično nabijaju detetu krivicu što je rođeno, pa ako neko tretira svoje dete kao stoku, onda ne može mnogo da očekuje zauzvrat", jedan je od komentara.

Jedan korisnik je objasnio da je u Americi stanje drugačije.

"Zato se ovde u Americi zna red. Hranio sam te, odgajao i platio ti školovanje, pokušao sam da ti usadim radne navike još dok si bio tinejdžer terajući te da radiš za džeparac. Ako si nešto naučio, snaći ćeš se. Moja obaveza kao roditelja pre tebi je završena. Sada je sve na tebi", rekao je.

Mama, tata, ćerka, devojčica, porodica
Shutterstock Srećna porodica

Jedna korisnica je ovo shvatila na drugačiji od ostalih.

"Većina ljudi maši poentu. Nisam u obavezi da brišem du*e ali ako bude u takvoj situaciji, radiću sve što mogu da žive duže i da im pomažem. Oni nisu u obavezi da čuvaju moju decu ali ipak to rade jer vole. Znači poenta je da niko nikome nije dužan nešto. Izbor je nešto drugo", napisala je, a autor tvita se složio sa njom.

Međutim, i Porodični zakon govori o ovome, a evo šta on nalaže:

"Prema Porodičnom zakonu roditelj koji je nesposoban za rad i pri tom nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje (staranje) od punoletnog deteta ili drugog krvnog srodnika u pravoj nishodnoj liniji, odnosno od maloletnog deteta koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine, srazmerno njegovim mogućnostima. Ovo pravo nema roditelj ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za dete odnosno drugog krvnog srodnika."

Nakon priče o Porodičnom zakonu jedna korisnica Tvitera je objasnila da je njen poznanik išao na sud sa ocem koji ga je tužio, i da je nakon toga određena alimentacija koju dete treba da mu plaća i uz to još mnogo drugih obaveza.

Anketa

Da li vi podržavate Tvit koji je izazvao buru?

(Yumama)