Trovanje štetnim supstancama događa se u 80 posto slučajeva kod dece starosne grupe mlađe od 5 godina. Iako ogromna većina nema nikakve ili samo blage simptome, ne mogu se isključiti i teži slučajevi. Kada do ovoga dođe roditelji treba da traže hitnu medicinsku pomoć, a evo šta je važno znati. Identifikacija otrova i sastav proizvoda odlučujući su za procenu trovanja i mere koje treba preduzeti, piše švajcarski portal o roditeljstvu wireltern.ch.

Izloženost opasnim materijama najčešća je kod male dece predškolskog uzrasta, koja istražuju kuću, stan i baštu. Ovde svaljivanje krivice i kazna nemaju svrhu, jer dete do polaska u školu intenzivno istražuje svet oko sebe, ali detetu treba objasniti zašto ne sme da uzima određene predmete. Najčešća su trovanja sredstvima za čišćenje i lekovima, a lekovi kao što su antiaritmici, antidepresivi, lekovi za dijabetes ili opijati smatraju se opasnim. Kada je u pitanju kućna hemija, nagrizajuća sredstva za čišćenje rerni, kamenca i odvoda su izuzetno opasna.

U kućnim uslovima mogu se preduzeti sledeće mere predostrožnosti kako bi se sprečilo trovanje: 

♦ Uvek čuvajte kućne hemikalije (npr. sredstva za čišćenje domaćinstva i toaleta, sredstva za uklanjanje kamenca, sredstva za čišćenje cevi, dezinfekciona sredstva, sprej za rerne, antifriz), kozmetiku (npr. sapun i proizvode za negu tela, proizvode za negu noktiju, parfeme, acetone, posle brijanja) i lekove u originalnom pakovanju i van domašaja dece. Na taj način se mogu izbeći zabune i, u slučaju trovanja, zdravstvenom licu u hitnoj pomoći se lako i brzo mogu dati potrebne informacije, što olakšava procenu rizika od trovanja.

♦ Uvek zaključavajte kućnu hemiju, kozmetiku i lekove, kao i duvanske proizvode i alkohol. 

♦ Ne uzimajte lekove pred decom, to može dovesti do efekata imitacije. Čuvajte lekove za odrasle i lekove za decu odvojeno da biste izbegli zabunu.

 ♦ Bacajte kućne hemikalije i lekove koji više nisu potrebni ili im je istekao rok najmanje jednom godišnje – to će smanjiti rizik.

♦ Ne stavljajte otrovne biljke u blizinu dece u kući, na balkonu ili u bašti. Posebno su primamljive bobice na grmovima kao što su tisa, božikovina, orlovi nokti, oleanda i đurđevak. Ako niste sigurni, saznajte naziv biljaka i potražite savet. 

♦ Prilikom kupovine dajte prednost proizvodima koji su što manje toksični, što takođe doprinosi očuvanju životne sredine. 

♦ Nikada ne dozvolite deci da sami skupljaju bobice, pečurke ili začinsko bilje u proleće i leto: mnoge jestive vrste biljaka i gljiva imaju otrovne dvojnike (npr. divlji beli luk i jesenji šampinjoni ili livadske pečurke i bukovače).

Kako reagovati u slučaju trovanja, nakon gutanja toksične supstance!?

♦ Popiti 1 do 2 dl vode, čaja ili sirupa (sa penušavim supstancama gutljaj po gutljaj, što je brže moguće, 30 minuta nakon trovanja)

♦ Ne izazivati povraćanje 

♦ Dajte detetu aktivni ugalj ili lek, samo uz lekarsku konsultaciju.

Nakon udisanja toksične supstance: 

♦ Obezbedite svež vazduh, smirite dete.

Nakon kontakta kože sa toksičnom supstancom: 

♦ Brzo skinite natopljenu odeću, dobro isperite pogođena područja kože pod mlazom mlake vode 

♦ Ako koža nije opečena, dobro je očistite sapunom i vodom

Ako supstance dospeju u oči: 

♦ Odmah isprati oko mlakom vodom najmanje 10 minuta, držite kapke širom otvorene. 

♦ Nezahvaćeno oko neka bude zatvoreno tako da tečnost isprana iz obolelog oka ne navlaži zdravo oko.

Ako se dete onesvesti, ima šok, teško diše, ima jak bol ili se srce zaustavilo: 

♦ Odmah pozovite hitnu pomoć 

♦ Ako je potrebno, uklonite strane predmete, ostatke tableta iz usta i grla 

♦ Oslobodite ga tesne odeće

♦ Ako je u nesvesti i normalno diše, položite ga na bok 

♦ Ako je bez svesti i ne diše, preduzmite mere reanimacije
nije hteo da mi prihvati čet predugačku poruku pa sam podelila

BONUS VIDEO: 

TROVANJE, DAVLJENJE, NESTANAK: Beloglavi supovi iskočili iz gnezda u strahu od ovoga (KURIR TV) Kurir TV

Izvor: Yumama