Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJI RODITELJI IMAJU OVE DVE OSOBINE - ISTIČE KLINIČKI PSIHOLOG: Njihova deca odrastaju u srećne i vaspitane osobe

2 osobine koje imaju najbolji roditelji - jednostavno je, a njihova deca odrastaju u srećne, zdrave i stabilne osobe.

 2 osobine koje imaju najbolji roditelji. Izvor: Shutterstock

Roditeljstvu najveću lepotu i snagu daje ljubav, ali kada je reč o vaspitavanju i desciplini, važno je da mame i tate i dalje budu svesni da prekoputa njih stoji mali čovek pun osećanja, malenog srca kojem je potrebno razumevanje. Kličnička psihološkinja Naden van der Linden otkriva da je kroz svoje iskustvo shvatila da najbolji roditelji poseduju dve sjajne karakterne osobine.

Kako psihološnja smatra, zbog ovih osobina roditelja, njihova deca mogu odrasti u vaspitane, stabilne i srećne osobe. Evo koje dve osobine imaju najbolji roditelji:

1. Nisu skloni preteranom kritikovanju - Kako objašnjava psiholog, odlični roditelji nikada ne kritikuju dete zbog njegovih izbora, interesovanja ili ponašanja. Umesto toga, oni mu pokazuju kako da se ponaša smireno i sopstvenim primerom. Istraživanja su pokazala da preterano kritikovanje deteta može dovesti do negativnih posledica po njegovo mentalno zdravlje, a deca koja odrastaju uz takve roditelje sklonija su anksioznosti, depresiji i povlačenju, piše Index.hr.

2. Podstiču interesovanja i ideje deteta - I pre rođenja deteta, mnogi roditelji imaju određene planove i ideje za njega, ali stvarnost je nešto drugačija. S obzirom da je dete ličnost sa svojim idejama i interesovanjima, psiholog otkriva da je odlika odličnih roditelja njihovo ohrabrenje. Važno je da decu podržite u onome što je njima značajno, da im date vetar u leđa.

"Kada ne podržavamo detetove želje i interesovanja, već ga teramo da radi neke stvari koje očigledno ne želi, to može imati štetne posledice. Naime, u ovom slučaju deca se često osećaju neuspešno, pod velikim su pritiskom i imaju tendenciju da potpuno izbegavaju određene aktivnosti koje su ih donedavno zanimale“, objašnjava psihološkinja.

Izvor: Yumama

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:54
Stjuardesa otkrila najodvratniju stvar
Izvor: TikTok/barbiebac.viajes
Izvor: TikTok/barbiebac.viajes

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica