Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 PROBLEMA U PONAŠANJU KOJE NE TREBA DA IGNORIŠETE:Sva deca ih imaju, a roditelji ih često ne shvataju ozbiljno

Autor Sandra Krstanović

5 bezazlenih problema u ponašanju mogu da ostave posledice, ako ih na vreme ne iskorenite.

 dete-mam-svađa.jpg Izvor: Shutterstock

Dete uči i normalno je da ima probleme u ponašanju, dok ne shvati gde greši. Međutim, ključna uloga roditelja je da te probleme na vreme primete i koriguju ih, kako ne bi prešla u naviku. Što je dete starije to će biti teže promeniti problematičan obrazac ponašanja, zato obratite pažnju na ovih 5 stvari:

Prekidanje

Deca vole da stalno zapitkuju i da budu u centru pažnje, koliko god da je to simpatično treba ga naučiti da kada razgovarate sa nekim ili nešto važno radite, ne sme da vas ometa. Što pre shvati, to će mu pre svega pomoći da nauči kontrolu impulsa i sposobnost čekanja, koje će im dugoročno koristiti.

Nestrpljenje

Ono se manifestuje na različite načine, ali pre svega kroz izlive besa ili sloma kada ne mogu da dobiju ono što žele. Nestrpljenje može da dovedo do impulsivnosti, nedostatka samokontrole i drugih društvenih problema. Zato pokušajte na vreme da ih naučite kako da prihvate "ne" i sačekaju pravi trenutak.

 Svađa, tuča, dečaci, deca
Dečaci se svađaju
Izvor: Shutterstock

Igranje previše grubo

Kod male dece to može da bude bezazleno, ali već od osme godine može da pređe u naviku. Od samog početka budite oštri i strogi ako vidite da vaše dete udara drugo. Ako to nastave da radi nemojte odustajati budite uporni, jer ovaj vid ponašanja ima najviše posledica kasnije tokom odrastanja.

Nedostatak pažnje

Koliko puta vam se desilo da dete pozovete ili mu nešto pričate, a ono ne obraća pažnju?. To je normalno kada je dete malo i u razvoju, ignorisanje u tom slučaju nije namerno, jer selektivna pažnja kod njih još nije razvijena. Zato je jako važno da radite na odnosu sa detetom i da što više razgovarate sa njim, da bi naučilo da vas sluša i reguje na vaše reči.

Psovanje

Normalno je da se psovanje čuje i u kući, ali ne možete od ružnih reči da dete sačuvate posebno u spoljnom svetu. Psovke ne treba zabraniti da izgovaraju, ali ih treba naučiti šta znače i da ih ne treba koristiti u svakodnevnom govoru, jer u suprotom mogu preći u naviku.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica