Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PREPOZNAM DA MI JE DETE ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA: Ovi znaci jasno pokazuju da mu je potrebna pomoć

Autor Sandra Krstanović

Jako je važno na vreme da primetite ukoliko je vaše dete zlostavljeno u školi.

 Svađa, tuča, dečaci, deca Izvor: Shutterstock

Detinjstvo treba da bude lepo i bezbrižno, ali ne možete u svakom trenutku da budete pored svog deteta i sprečite da mu se nažalost dese i loše stvari. Onog trenutka kada krenu u školu i počnu da sklapaju poznanstva, desi se niz situacija.

Zlostavljanje se u školama događa na različitim nivoima, a ponekad malo dete nije ni svesno da je žrtva nasilja. Porodični terapeut Lari Singer savetuje roditelje koji su to znaci koji mogu da ukazuju da vam je dete zlostavljeno.

Posmatrajte njegovo ponašanje, neka deca se povlače u sebe, dok ima i onih primera da i sama postanu agresivnna. Dete odjednom pokaže otpor prema odlasku u školu, može da odbija da jede ili jednostavo ne ispunjava svoje školske obaveze.

Često i fizički simptomi mogu da ukažu da je dete zlostavljeno, kao što je glavobolja ili bolovi u stomaku, teško kontroliše mokrenje ili pražnjenje creva, ima poremećen san.. sve su to posledice emotivnog stresa.

Nije retkost da deca pokažu znakove anksioznosti, povlače se od porodice i prijatelja, postaju tiša i nervoznija, imaju češće ispade besa, smanjenu želju za svim onim stvarima koje su ih radovale i popuštaju u školi.

 mama-dete-tuga.jpg
Mama teši sina
Izvor: Shutterstock

Kako da se postavite ako shvatite da vam je dete zlostavljeno

Vi ste ključan igrač i najveći oslonac vašem detetu. Mališani teško mogu da prepoznaju kada je neko ponašanje loše ili neprikladno, zato treba da im ukažete da ono što im se dešava ne treba da trpe. Ukoliko se zlostavljanje nastavlja potrebno je dete što pre udaljiti i sprečiti da duže prolazi kroz to. Pored uključivanja škole, učitelja i stručnih službi, važno je da detetu obezbedite i stručnu psihološku podršku, kako bi se izborio sa stresom, strahovima i ponovo se okrenuo lepim stvarima.

Teško je prihvatiti da neko zlostavlja vaše dete, a još teže je ako saznate da je vaše dete zlostavljač. Takve stvari ne treba da se ignorišu niti negiraju. I u jednom i u drugom slučaju treba naučiti dete zdravim socijalnim veštinama, kako bi mogli na pravi način da se povežu sa drugom decom.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica