Dok biste vi rado odmorili popodne ili odvojili vreme zamo za sebe, deca koko rastu sve više odbijaju "dremke" tokom dana. Dok je nekoj deci preko potreban odmor, ali ga odbijaju, postoje i ona koja bi rado skakala po krevetu nego što bi mirno ležali u njemu. Ako se mučite da naterate dete na popodnevni odmor, ovo su mogući razlozi:

Ne žele da spavaju bez vas i bude se čim se pomerite

Rešenje:

Sigurnija rutina. Imajte na umu da nekad deca osećaju veći problem dok su sama, pa im stvorite sigurniju rutinu. Pričajte im pre spavanja, čitajte, ili jednostavno budite mirni i čitajte svoju knjigu. Dete će tako lakše shvatiti da je mama tu, te će samim tim lakše učvrstiti san znajući da nije samo.

Pogrešan tajming

Rešenje:

Ako dete zaista ne pokazuje umor, pomerite malo termin za spavanje. U redu je imati prilično striktnu rutinu, ali znajte da ni detetu nije svaki dan isti, pa sačuvajte živce tako da ih ipak ostavite malo duže, do prvog prikrivenog zevanja. Tad će biti spremniji da odmore.

dete-palče-spavanje.jpg
Shutterstock Dete plače u krevetu

Dete skače i divlja puno energije

Rešenje:

S toliko energije nije ni čudno da im se ne spava, ali čekati da ta energija iscuri iz njih moglo bi vas dovesti do kasnijih popodnevnih sati. To vam verovatno neće odgovarati zbog večernje rutine spavanja, pa ako je vaše dete takvo, uvedite im neko ispucavanje energije pre spavanja. Vežbajte zajedno, budite više napolju, neka dete trči i umori se, a usput bi i vi mogli malo dovesti sebe u red. Zar ne? Važno je samo da tih sat-dva pre spavanja budu u pokretu.

Preumorni su da bi zaspali

Rešenje:

Umor je zeznuta stvar i ako dete postane preumorno, neće se samo tako složiti i zaspati, jer će nastaviti da se bori, biće nervozno i samim time nimalo voljno za spavanje. Pripazite zato da li vaše dete spava u toku noći dovoljno, a čak i ako imate neku ustaljenu popodnevnu rutinu, detetu će se nekada možda spavati ranije. Na vama je da znate da prepoznate te signale i reagujete na vreme.

(Yumama)