Verovatno ste videli tik, a da toga niste ni svesni: treptanje koje se dešava prečesto, slaganje ramenima koje deluje neprikladno, mali čest kašalj... Česti su kod dece i čini se da nastaju niotkuda. Roditeljima obično deluje zastrašujuće, brinu se da li će uskoro nestati i da li je to možda znak nečeg ozbiljnijeg. Dobra vest je da većina tikova nestaje sama od sebe i da se više ne vraćaju.

Ako mislite da je vaše dete razvilo tik, preporuka je da posetite pedijatra kako bi on utvrdio da li se radi o tiku ili je nešto drugo u pitanju. Ali u većini slučajeva će preporuka biti da roditelji jednostavno posmatraju i da čekaju pre nego što se razmotri bilo kakva druga intervencija. Tek kada tikovi postanu hronični i ometaju svakodnevnicu, potrebno je lečenje.

Šta su tikovi?

"Tikovi su osnovni signal iz mozga koji šalje nagon na pokret ili zvuk", objašnjava psiholog za decu i adolescente.

Tikovi su ponavljajući brzi pokreti ili zvuci. Većina je onih što stručnjaci nazivaju 'jednostavnim' tikovima, u koje spadaju tikovi poput žmirkanja ili brzog klimanja glavom. Drugi se nazivaju kompleksni, a oni su veće kombinacije pokreta ili zvukova, na primer posezanje i mahanje glavom ili treptanje praćeno kašljucanjem.

Uobičajeni tikovi uključuju:

Motorni tikovi (pokreti)

  • Slaganje ramenima.
  • Treptanje oka.
  • Grickanje usana.
  • Grimase lica.

Vokalni tikovi (zvuci)

  • Kašljucanje.
  • Zujanje, šmrkanje, cviljenje.
  • Ponavljanje reči.
Kašalj, dete
Shutterstock Dete kašljuca

Šta uzrokuje tikove?

"Kratak odgovor je da ne znamo u potpunosti šta uzrokuje tikove. Postoji neki dokaz koji ukazuje na to da su tikovi nasledni, što znači da ako roditelj ima tik, veća je verovatnoća da će ga imati i dete. Ali oni takođe mogu biti ekološki", kaže psiholog.

Okidači životne sredine uključuju loš san, bolest i stres.

Kako se leče tikovi?

Roditelji treba da obrate pažnju na to koliko se često tikovi dešavaju i koliko dugo traju. Lečenje treba da tražite ukoliko primetite da:

  • Tikovi su prisutni više od godinu dana, ili postaju sve jači.
  • Tikovi izazivaju društvene probleme ili uznemiruju dete.

Tretman za poremećaj tikova je oblik kognitivne bihejvioralne terapije koja se naziva terapija za poništavanje navika. Njen cilj je da pomogne deci da razvije neku vrstu odbrambenog sistema ranog upozorenja koji će im pomoći da se suprotstave tikovima pre nego što se pojave.

Tokom terapije radi se sa detetom kako bi mu pomogli da nauči da prepozna nagon koji izaziva tikove i postane svestan situacija koje mogu da ga izazovu. Zatim mu objašnjavaju koju radnju može da napravi umesto tika kako bi bilo manje primetno. Na primer, dete koje ima tik kašljucanja, kada oseti da dolazi taj trenutak, može umesto toga da pokuša duboko da udahne, dete koje ima tik da pravi grimase može da ga pretvori u zevanje ili dete sa tikom okretanja ruke može da napravi potez da izgleda kao da se isteže.

Terapija za poništenje navika je često efikasna sama po sebi, ali u nekim slučajevima lekar može da predloži i da se kombinuje sa lekovima.

(Yumama)