Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STANITE NA PUT RAZMAŽENOJ DECI: Oni se ne rađaju takvi, vremenom postaju, ali uz ove savete možete sve da promenite

Autor Radmila Ilić

Pogledajte savete stručnjaka uz pomoć kojih možete stati na put razmaženoj deci.

 Dete plače Izvor: Shutterstock

Razmažena deca nisu nešto novo, ali ih je sve više u poslednje vreme. Stručnjaci tvrde da su glavni razlozi zbog kojih se stvaraju takva deca, manjak vremena roditelja. Zbog želje da se iskupe jer nisu puno pored njih, roditelji dopuštaju i ono što ne bi trebalo i tako upadaju u začarani krug.

Dobra vest je da se razmažena deca prave, a ne rađaju. Dakle, moguće je da ih 'odmazite'. Ali nemojte dugo čekati da preduzmete nešto jer što duže čekate, to će teže biti da uradite to.

Možda će vas zanimati

Pogledajte savete stručnjaka koji mogu da vam pomognu da 'odmazite' svoje dete:

  • Predvidi otpor deteta i pripremi se na njega: Jednom kada postaviš svoje granice, moraš ih se držati. Pusti ga da plače i uzruja se. Budi tu za njega, ali istovremeno drži svoj limit i budi uporna u određenoj granici koju si postavila.
  • Nauči da kažeš 'ne' bez osećaja krivice: Dodaj reč 'ne' svom rečniku i nemoj da se osećaš krivom kada tu reč koristiš prema svom detetu. Nemoj dopustiti da te razmaženost pobedi.
  • Naglasi da je davanje bolje nego primanje: Započni sa razgovorom i jačanjem koncepta da je važnije ko si kao osoba od onoga što poseduješ.
 mama-dete-igračke.jpg
Mama i dete se igraju
Izvor: Shutterstock
  • Praktikujte zahvalnost kao porodica: Za stolom tokom večere, ili pre spavanja, preporučuje se da se svi zajedno nekoliko minuta zahvalite za nematerijalne aspekte života.
  • Naučite ga da bude obziran prema drugima: Kada je sve u životu tvog deteta 'ja, ja, ja', ti mu usmeri fokus na 'mi'.
  • Zapamti da deca najbolje reaguju na ohrabrenje, a ne na kaznu: Ako želiš da tvoje dete ispuni tvoja očekivanja, zapitaj se kakva je podrška potrebna tvom detetu da bi ono ispunilo to očekivanje.
  • Pomozi mu da ceni sitnice u životu: Pokaži mu da postoji puno radosti u jednostavnim užicima, poput boravka u prirodi ili kvalitetno provedenog vremena sa porodicom i prijateljima.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica