Mnogo puta smo čuli da su mali Japanci veoma dobra i vaspitana deca. Uvek se divimo japanskim načinima vaspitanja i učenja deteta pravim vrednostima i lepom ponašanju. Pored toga, maleni Japanci nisu probirljivi ni sa hranom.

Kako roditelji iz Japana uče decu da se hrane zdravo? Izdvajamo njihove savete.

1. Pustite ih da uživaju u jelu

Ako decu svakodnevno terate da jedu nešto što im se ne dopada, ona će početi da imaju odbojnost prema hrani generalno. Pustite ih da jedu slatkiše ponekad, nemojte biti previše strogi. To će izazivati kontraefekat.

2. Neka eksperimentišu i osete nove ukuse

Nemojte stalno posluživati isto, jer će im dosaditi. Deca treba da isprobavaju nova jela i drugačije ukuse. Roditelji iz Japana kažu da što dete više zdrave hrane proba, to će je tokom odrastanja više voleti.

3. Porodični obroci su važni

Japanci smatraju da je zajednički obrok za stolom veoma važan, a na taj način se podstiče i zdrava ishrana. Pustite dete da učestvuje i u pripremi istog, jer će tako biti više zainteresovano da jede. Pored toga, kada dete vidi vas kako uživate u zdravoj hrani, i ono će raditi isto. Roditelji su uvek uzor detetu.

4. Koristite manje tanjire

Veći tanjiri mogu zastrašiti dete, ma koliko to čudno zvučalo. Serviranje jela u tanjir takođe. Japanci smatraju da su manji tanjiri omogućavaju detetu da jede koliko želi i da samo odredi svoju porciju.

5. Deca treba da trče i da se kreću

Šetnja i vožnja bicikla si omiljene aktivnosti u Japanu. Kretanje i fizička aktivnost imaju nebrojene prednosti za imunitet i zdravlje, a pored toga podstiču i zdrav apetit.

izvor: yumama