Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARIJE DETE MRZI MLAĐE - ŠTA DA RADIM: Saveti zlata vredni koji će vam pomoći da podstaknete prijateljstvo

Starija deca često umeju da izbegavaju ili budu ljuta na mlađu! Pogledajte kako da rešite ovaj problem.

 starije dete ignorise mladje_44922907 Izvor: Shutterstock

"Imam petogodišnjaka i jednogodišnjaka. Problem je što starije dete ne želi ništa da radi sa mlađim. Nekada ga gura, gađa ga igračkama, ljuti se kada god mlađe dobije pažnju od nekoga. Šta da radim?"

Da li vam je ova situacija poznata?

Možda vas zanima

Mnogi roditelji se bore sa sličnim odnosom među decom. Imajte na umu da će deca imati mnogo vremena pred sobom da se zbliže, iako znamo da želite da se to desi što pre.

1. Posvetite pažnju

Razumljivo je da bebe zahtevaju mnogo više pažnje nego petogodišnjaci, tako da nije neobično što se starije dete ljuti zbog toga. Imajte na umu jedno - i negativna pažnja je bolja nego da ne pružate pažnju uopšte.

Znamo da je teško sve održavati, naročito oko bebe, ali probajte da pružite malo više pažnje i starijem detetu. Postavite sebi cilj u kojoj sferi želite više da se posvetite starijem mališanu i počnite da radite na tome. Recimo, želite da mu pokažete da ga volite. Fokusirajte se na to, pokazujte mu ljubav kroz sitnice.

Takođe, predlažemo da pronađete barem pola sata u danu kada ćete biti sami sa starijim detetom. Tako ćete mu pokazati da je i ono važno i da volite da radite neke zajedničke stvari. Ti vaši posebni, usamljeni momenti će biti od velikog značaja. Ovako će dete prestati da izbegava brata ili sestru, jer zna da ste i njegovi podjednako.

2. Ljubomora

Loše ponašanje je uvek pokazatelj emocija koje se skrivaju, a u najvećem broju slučajeva je to ljubomora. Popričajte sa detetom i podstaknite ga da objasni kako se oseća. Pokažite mu da je to u redu i potrudite se da mu pomognete da reši ta osećanja. Kada oseti da ga vidite i razumete, već ste na pola puta.

3. Uloga starijeg brata ili sestre

Nakon što ste detetu posvetili vreme, a potom i porazgovarali o svim tim teškim osećanjima, vreme je da podstaknete dete na neko pozitivno ponašanje prema mlađem detetu. Razmislite o tome kako zapravo podstičete samopouzdanje kod deteta kada je u pitanju uloga starijeg.

Možete dete ohrabriti rečima: "Vau, beba je toliko plakala, a ti si uspeo da je smiriš smešnom facom. Učinio si da se oseća bolje, srećna je što te ima za starijeg brata"

Možete da razmislite i kako da uključite dete u brigu o bebi. Recimo, možete detetu dati 'veliki' zadatak da vam dodaje pelene dok presvlačite bebu.

Na ovaj način dete će se osetiti bitnim i u vašim očima, al i u očima brata ili sestre. Ljubomora i sva negativna osećanja će se stišati, a njihov odnos će postajati sve bolji i bolji.

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica