Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 STVARI KOJE SU DETETU POTREBNE I 3 KOJE NIKAKO NISU: Pogledajte kako da se nosite sa detetom koje je puno energije

Pogledajte šta je to vašem todleru zaista potrebno, a šta uopšte nije!

 3 stvari koje su potrebne i 3 koje nisu_1022989669 Izvor: Shutterstock

Biti roditelj todlera može biti vrlo naporno.

Deca u tom periodu imaju mnogo energije i to je normalno. Njihova tela i umovi se razvijaju, ali ne nužno istom brzinom. Njihova radoznalost može biti vrlo impulsivna, a samokontrola se još nije razvila.

Možda vas zanima

Puni su energije i sve vreme bi nešto da rade. Ali ne brinite, to sve ne traje zauvek. U međuvremenu, izdvajamo šta su to detetove potrebe, a šta im, zapravo, uopšte ne treba.

Tri stvari koje su todlerima potrebne

1. Ljubav, a ne neki lekovi

Vaše dete će neverovatnom brzinom porasti. Zato ga grlite, mazite i ljubite što više možete. Vaše dete je vaš svet, zato ga obasipajte ljubavlju.

A ako je tipično aktivno i energično dete, ne zaboravite da mu i u tom smislu pružite ljubav. Prihvatite tu dečju energiju i pustite ga. Nemojte davati nikakve lekove za smirivanje energije.

2. Pažnja

Ako vam je potrebna pauza, napravite je. Međutim, kada ste sa detetom, pružite mu svoju punu pažnju. Kada se šetate, nemojte gledati u telefon, budite zaista tu.

3. Strpljenje

Često će vam se činiti da dete testira vaše strpljenje. Imajte na umu da će biti frustrirajućih trenutaka. Ipak, ne zaboravite da je dete prosto umorno onda kada se ponaša malo nervozno. Imajte strpljenja sa njim.

Tri stvari koje detetu nisu potrebne

1. Grubost

Da, verovatno će se desiti da vam svega bude preko glave, posebno kada detetu mnogo puta ponovite jedno isto. Ipak, trudite se da birate neki nežniji, finiji način da mu to kažete. Ako osetite da ćete poludeti, sklonite se na par trenutaka u drugu prostoriju, zažmurite i probajte da se smirite.

2. Previše vremena pred ekranom

Znamo da vam je teško i da će dete, bar na neko vreme, crtani film ili pesmica umiriti. Verujte, umiriće se i na drugi način. Probajte da ih odviknete od te loše navike.

3. Previše pritiska

Nemojte terati dete da se bavi fudbalom, baletom, čitanjem ukoliko mu se to ne radi. Ima vremena za sve, polako. Vaše dete čeka još mnogo rasta i učenja. Nemojte očekivati previše od tako malog stvorenja.

Pročitajte i...

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica