Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psiholozi upozoravaju: Ovih 6 problema u detetovom ponašanju ne bi trebalo da tolerišete

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke deteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebalo odmah da reaguju.

  Izvor: Foto: Shuttersock

Psiholozi upozoravaju da sledeće probleme u ponašanju nikako ne smete da ignorišete, jer će vaša deca snositi posledice kada odrastu...

1. Dete vas prekida dok govorite

Zašto ne treba ignorisati: Vaše dete je veoma pričljivo i želi stalno da vam nešto kaže ili pita, a samim tim neprastano prekida vaš razgovor sa drugim ljudima. Psiholozi savetuju da je neophodno da naučite dete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora biti tolerantno i pružiti šansu drugima da govore. Ovaj problem treba da se iskoreni još dok su deca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili i imali problema tokom odrastanja.

Povezane vesti

Kako rešiti: Ako ste kod prijatelja ili imate goste, detetu recite pre posete da ne sme da vas uznemirava dok razgovarate, osim ako situacija nije baš hitna. Potrudite se da dok pričate dete radi nešto zabavno sa strane, a ako neće da se odvoji od vas, onda mu objasnite da mora mirno da sedi. Obavezno kada završite razgovor dozvolite detetu da vas pita ili vam saopšti ono što je htelo.

2. Dete je tokom igre nasilno

Zašto ne treba ignorisati: Ako se vaše dete tokom igre sa drugarima stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da imate problem sa agresivniim ponašanjem. Ako ovo ne sprečite dok je dete malo, psiholozi ističu da je već od 8. godine teže vaspitati agresivno dete i ukazati mu na greške. Ako ne regujete na vreme dete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

Povezane vesti

Kako rešiti: Recite detetu kako nikako ne sme da se ponaša agresivno i pitajte ga kako bi se osećao da se tako drug ponaša prema njemu. Zapretite mu da će završiti sa igrom ako nastavi sa agresivnim ponašanjem. Obavezno pomozite detetu da izbaci bes i višak energije iz sebe, na primer upišite ga na neki sport. Ako vidite da ne možete sami da iskorenite agresivno ponašanje , onda je već neophodno da se obratite psihologu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica