Psiholozi upozoravaju da sledeće probleme u ponašanju nikako ne smete da ignorišete, jer će vaša deca snositi posledice kada odrastu...

1. Dete vas prekida dok govorite

Zašto ne treba ignorisati: Vaše dete je veoma pričljivo i želi stalno da vam nešto kaže ili pita, a samim tim neprastano prekida vaš razgovor sa drugim ljudima. Psiholozi savetuju da je neophodno da naučite dete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora biti tolerantno i pružiti šansu drugima da govore. Ovaj problem treba da se iskoreni još dok su deca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili i imali problema tokom odrastanja.

Kako rešiti: Ako ste kod prijatelja ili imate goste, detetu recite pre posete da ne sme da vas uznemirava dok razgovarate, osim ako situacija nije baš hitna. Potrudite se da dok pričate dete radi nešto zabavno sa strane, a ako neće da se odvoji od vas, onda mu objasnite da mora mirno da sedi. Obavezno kada završite razgovor dozvolite detetu da vas pita ili vam saopšti ono što je htelo.

2. Dete je tokom igre nasilno

Zašto ne treba ignorisati: Ako se vaše dete tokom igre sa drugarima stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da imate problem sa agresivniim ponašanjem. Ako ovo ne sprečite dok je dete malo, psiholozi ističu da je već od 8. godine teže vaspitati agresivno dete i ukazati mu na greške. Ako ne regujete na vreme dete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

Kako rešiti: Recite detetu kako nikako ne sme da se ponaša agresivno i pitajte ga kako bi se osećao da se tako drug ponaša prema njemu. Zapretite mu da će završiti sa igrom ako nastavi sa agresivnim ponašanjem. Obavezno pomozite detetu da izbaci bes i višak energije iz sebe, na primer upišite ga na neki sport. Ako vidite da ne možete sami da iskorenite agresivno ponašanje , onda je već neophodno da se obratite psihologu.PageBreak

3. Pravi se da vas ne sluša

Zašto ne treba ignorisati: Ako vašem detetu ponovite po nekoliko puta da vam nešto donese ili da pokupi igračke, a ono ne reguje, onda ste već u problemu. Nikako nemojte da popustite i sami uradite ono što ste tražili od deteta, jer će tako dete smatrati da može da vas kontroliše u svakoj situaciji. Ako ne sprečite ovo loše ponašanje, neizbežno je da će vaše dete postati prkosno i vi ćete izgubiti kontrolu nad njim.

Kako rešiti: Ako vas dete ne sluša i posle trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime i malo glasnije mu recite šta treba da uradi. Ponavljajte sve dok vas dete ne posluša, tako ćete mu pokazati da ste vi oni koji kontrolišu, a ne dete.

4. Dete uzima stvari bez pitanja

Zašto ne treba ignorisati: U redu je ako dete hoće sebe da počasti čokoladom, ponekad bez pitanja pusti televizor ili sedne za kompjuter. Međutim, ako dete počne učestalo da uzima stvari koje hoće i radi šta hoće, ne poštujući vaša pravila, onda ćete biti u problemu kad poraste. Dete koje zna da mu je sve što želi pristupačno, neće znati za granice i vaša pravila mu ništa neće značiti kad postane tinejdžer.

Kako rešiti: Razgovarajte sa detetom o pravilima koja uvek moraju da se poštuju. Ako ste se, na primer, dogovorili da dete ne gleda televiziju pre nego što završi domaći, kada prekrši pravilo obavezno razgovarajte. Ne dozvolite da se vaša pravila često krše, jer će im to preći u naviku.

PageBreak

5. Dete zauzima loš stav

Zašto ne treba ignorisati: Ako vaše dete "prevrne" očima kada ga kritikujete ili počne da vam se ruga i ponavlja vaše reči, nikako nemojta da zanemarite ovakvo ponašanje. mnogi roditelji misle da je ovo samo jedna od faza odrastanja i da će proći, ali ako ne sprečite vaše dete će nastaviti tako da se ponaša. Neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim odraslim i nastavnicima, jer će misliti da ako vi to tolerišete, da će i oni.

Kako rešiti: Objasnite lepo detetu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako dete nastavi, onda mu recite da to pokazuje da vas ne poštuje i da ga nećete saslušati sve dok ne počne lepo da vam se obraća.

6. Dete previše laže 

Zašto na treba ignorisati: Ne treba da sputavate dečiju maštu, ali ako dete laže osnovne stvari o sebi, onda je već vreme da reagujete. Psiholozi upozoravaju da previše laži kod male dece mogu da utiču na njih tako što nikada neće prihvatiti ko su zaista, već će stalno lagati i smatraće da je to prihvatljivo.

Kako rešiti: Objasnite detetu da je loše lagati i da uvek treba da kaže istinu, čak iako je istina nešto loše. Naučite ga da ako stalno bude lagao više mu niko neće verovati i pokušajte to da uradite na ličnom primeru. Na primer, ako dete često laže, kada vam kaže da je opralo zube, vi ga naterajte da ih opere još jednom, jer mu ne verujete i tako će shvatiti lekciju.