Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bele laži roditelja: Tri situacije u kojima je laganje dozvoljeno

Iako je iskrenost prema deci ključna u vaspitanju, postoje situacije kada je bolje mališanima prećutatu istinu. Evo i kada...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki roditelj našao se u situaciji kada se pitao da li je bolje detetu reći istinu ili laž. Kako bismo mamama i tatama olakšali ovu nedoumicu skupili smo tri situacije kada je dopušteno slagati svom mališanu.

1. Pitanje o životu postavljeno prerano 

Kada vas vaš trogodišnjak pogleda svojim velikim očima i pita hoćete li zauvek biti tu, lagaćete. I to vrlo uverljivo. Jer nema šanse da se mami, kao i svakom čoveku, sutra može nešto dogoditi. I tada detetu slažete da ćete zauvek biti ovde. Smrt nije nešto što maleni mozak može pojmiti, a pomisao da nećete zauvek biti tu mališanu može biti uznemirujuća. Stoga, razgovore o životu i smrti ostavite za kasnije kada dete bude dovoljno veliko da ih razume.

Povezane vesti

2. Ne želite razbiti čaroliju praznika

U redu je da dete slažete i kažete mu da deda u crvenom odelu stvarno postoji i da će se u novogodišnjoj noći spustiti niz dimnjak i ostaviti mu poklone. Verovanje u Deda Mraza deo je božićne tradicije i čarolije praznika. Takođe, nijedno istraživanje nije dokazalo da verovanje u Deda Mraza (ili Uskrsnog zeku ili Zubić vilu) ima ikakav negativan uticaj na odrastanje. Zato, ako želite čaroliju Deda Mraza učiniti živom, slobodno to učinite, samo slušajte sopstvenu intuiciju koja će vam reći kada je vreme da detetu otkrijete istinu. 

Povezane vesti

3. Laž podstiče kreativnost 

Ako dete nacrta vaš portret nećete mu reći 'Milo moje, crtež je lep, ali ako pogledaš bolje videćeš da su mamine oči iste veličine. I da nisu crvene. Nacrtaj opet.' Kada dete izražava svoju kreativnost nije vreme za lekciju iz anatomije. Pohvalite ga bez obzira kako izgleda njegova rukotvorina. To će biti nedužna laž koja će podstaći detetovu kreativnost i maštu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica