Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je pravo vreme da dete dobije svoj mobilni telefon?

Svaki savremeni roditelj se u jednom trenutku nađe u ozbiljnoj dilemi - kada je najpogodnije dati detetu mobilni telefon. Da li je važno gledati primer drugih ili pak poznajući svoje dete i porodicu, doneti najbolju odluku?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pametni telefoni su sada postali deo svakodnevice svakoga od nas, te nije zgoreg zapitati se kako to utiče na našu decu. Moramo uzeti u obzir činjenicu da deca konstantno gledaju nas kao primer, pa nije čudno što vrlo rano i sami požele da imaju mobilni telefon. Mnogi roditelji se nalaze u nedoumici koje doba je najpogodnije da njihovo dete dobije sopstveni uređaj.

Pre donošenja odluke bi ipak trebalo uzeti u obzir nekoliko stvari. Iako mnoge aplikacije imaju određene zahteve, kao fejbuk i instagram koji imaju zabranu za decu mlađu od trinaest godina, nema konačnog odgovora kada bi mališani mogli biti dovoljno odgovorni za posedovanje telefona. 

Povezane vesti

Prvo moramo reći da sve zavisi od same porodice. Svaka ima drugačije razloge zbog kojih bi svom detetu dala mobilni teleofon. Neki roditelji su samohrani, rade, te im je veoma značajno da dete poseduje uređaj preko kog mogu stupiti u kontakt kada god je to potrebno. Ovo olakšava komunikaciju, te su sami roditelji dosta mirniji kada nisu pored deteta.

Ipak, treba imati na umu da davanje telefona detetu koje nije na razvojnom i emocionalnom nivou dovoljno spremno može dovesti do velikih problema. Zato, jako je dobro napraviti plan i postaviti određena pravila koja određuju kad i koliko im je dozvoljeno da koriste telefon.

Pri pravljenju dogovora sa detetom, uvek treba paziti na način na koji razgovaramo. Često se zbog zabrinutosti oko upotrebe mobinog telefona i uticaja na dete možemo postaviti neprijateljski, pa će i našem detetu biti teško da stekne poverenje. Ne treba da dozvolimo da zbog uređaja postanemo nepristojni i bezobrazni prema najmilijima.

Povezane vesti

Moramo razmisliti i o svim razlozima zbog kojih deca koriste svoje telefone. Najpoželjnije je da upotrebu podelimo u tri kategorije: edukacija, zabava, komunikacija. Ovo je značajno, jer uvek kada razmišljamo kada da detetu obezbedimo uređaj, uvek moramo imati na umu osnovno pitanje: zašto. Čim sebi odgovorimo koja je kategorija presudna, biće nam jasno da li je pravo vreme za to.   

Ipak, najvažnije je znati da je svaka porodica drugačija. Uvek treba oceniti šta je to što je najbolje za vašu porodicu, kao i za zdrav razvoj najmlađih. Ukoliko je vaše dete sklono anksioznosti i depresiji, morate sebi postaviti pitanje kako će na njega uticati konstantno posmatranje tuđih života koji na društvenim mrežama izgledaju savršeno, a pritom nisu nužno realna slika. 

Osnovno pravilo jeste pokazati detetu svojim primerom čemu i kako služi mobilni telefon. Ipak smo mi model ponašanja koji oni preuzimaju. Ukoliko i sami pričamo sa svojim detetom iza mobilnog uređaja, to je mnogo drugačije nego da razgovaramo direktno, licem u lice.

Povezane vesti

Moramo da znamo da smo mi prve generacije koje se susreću sa ovim problemom, nemamo ranije pisana pravila niti obrasce pravilnog ponašanja u tim situacijama. Sami razmišljamo i pokušavamo da dokučimo kako je najbolje izboriti se sa ovim i doći do pravog rešenja, korisnog kako za našu decu, tako i za nas same. Stoga, najbolje je slušati sebe i gledati svoju porodicu kao samostalnu jedinku, i na osnovu toga doneti pravu odluku. Mi smo ti koji najbolje poznajemo svoju decu, te ćemo sigurno, uz potpuno iskreno postavljanje razloga za i protiv, doneti pravu odluku.Katarina Marković

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica