Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 kontroverznih metoda u odgajanju dece: Da li i vi pripradate grupi 'čudnih' roditelja?

Iako ne postoji pravi recept za odgajanje dece, svaki roditelj uradiće sve što je u njegovoj moći da svog mališana izvede na pravi put. Evo nekoliko najčudnijih roditeljskih metoda u vaspitanju i odgajanju dece...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Napokon ste stigli kući sa bebom i odjednom vam se čini da gotovo svi imaju mišljenje o tome koje bi tehnike trebalo da koristite kako biste je uspavali, nahranili i kasnije joj pomogli da uči i razvija se. Međutim, svaki roditelj je drugačiji i isto tako se razlikuju stilovi roditeljstva i vaspitanja, a na vama je da odlučite šta je najbolje za vaše dete.

Predstavljamo vam nekoliko najčudnijih, mnogi bi rekli i bizarnih, metoda kojima pribegavaju roditelji u odgajanju svojih mališana: 

Povijanje

Kontroverza: Mnogi misle da je povijanje novorođenih beba vrlo opasno. Kritičari kažu da povijanje može da izazove brojne probleme uključujući displaziju kukova, pregrevanje i nemogućnost buđenja kada je to potrebno.

Dobre strane: Neki roditelji tvrde da povijanje pomaže bebama da spavaju duže, jer ne postoji mogućnost da se uplaši dok pomera svoje ručice. Međunarodni institut za displaziju kukova u Americi takođe navodi da, ukoliko pravilno povijaju svoju bebu, nemaju čega da se plaše. 

Povezane vesti

Ferberov metod

Kontroverza: Jedan od najkontroverznijih načina brige o deci jeste tzv. ferberizacija ili puštanje bebe da se isplače kada se uznemiri. Ovaj metod dobio je ime po pedijatru Ričardu Ferberu, koji je osmislio ovu strategiju i objavio je u knjizi „Rešite detetove probleme sa spavanjem“.

Ferber, naime, veruje da ljuljanje ili držanje bebe u naručju pred spavanje neće pomoći deci da nauče da uspavaju sama. On preporučuje da se dete pusti da se samo umiri i nauči samo utone u san. Međutim, mnogi smatraju da je ovaj metod okrutan i da može emocionalno loše da utiče na dete.

Dobre strane: Ferber zapravo podržava “kontrolu plakanja” - dete se ne ostavlja da plače cele noći ili dok ne zaspi, već neki kraći vremenski period. Bebe se često bude tokom noći, a ako želite to da promenite i da mirnije i opuštenije spavate, morate naučiti svog mališana kako da ponovo utone u san bez vaše pomoći, što ćete postići tako što ga nećete svaki put ljuljati, hraniti ili mu pevati kada se probudi. I dok ovaj metod definitivno nije za svakog, mnogi roditelji se kunu da im je mnogo pomogao.

Povezane vesti

Slobodno roditeljstvo

Kontroverza: Lenor Skenazi, žena koja je proglašena za najgoru majku Amerike jer je svog maloletnog sina ostavila u metrou sa mapom grada i nešto novca da se snalazi, upozna grad i vrati se kući, tvorac je slobodnog roditeljstva iliti metode poznatije kao Free-Range Parenting. Skenazijeva je bila dugogodišnji kolumnista Njujork dejli njuza i Njujork sana.

Dobre strane: U svoju odbranu Lenor je iznela nekoliko činjenica: Otmica dece je užasna stvar, ali ekstremno retka. Previše brižnim roditeljima Lenor preporučuje da pročitaju njenu knjigu "Free Range Kids", kako bi shvatili da držanje dece pod staklenim zvonom i prevelika briga neće sprečiti da se loše stvari dogode. Ukoliko deci pružimo izbor, slobodu i nezavisnost možemo ih naučiti kako da budu odgovorniji ljudi, ističe Skenazi.

Povezane vesti

RIE metod (Resources for Infant Educarers)

Kontroverza: Nova tehnika u vaspitavanju dece “Resources for Infant Educarers” (RIE) sve je popularnija, a njeni sledbenici su i neke od poznatih ličnosti (Tobi Megvajer, Penelope Kruz, Felisiti Hafman). U pitanju je, po mišljenju mnogih, vrlo surova metoda koja nalaže da se prema deci ophodimo kao prema odraslima. Nema skupih igračaka, nema vožnje u kolicima pre nego što dete bude sposobno da samo ustane i sedi, nema vremena provedenog na stomačiću...

Dobre strane: Ovaj roditeljski trend ima za cilj da poveća nezavisnost i sposobnost budućih odraslih jedinki. Osnovni princip je da pustite svoje dete da samo uči i istražuje, tako što ga nećete forsirati da provodi vreme na stomaku ili da sedi uspravno pre nego što samo pokaže da je spremno... Takođe, detetu se daje da se igra sa šerpicama i kašikama, umesto skupim, svetlećim igračkama koje proizvode razne zvukove.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica