Detetu je malo više vremena potrebno da nauči da ostane suvo tokom noći. Pored toga što se od vas očekuje da budete strpljivi, evo još nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći:

Ograničavanje tečnosti

Jedan od načina da se vaše dete ne upiški tokom noći jeste da mu bar sat vremena pred spavanje ne dajete nikakvu tečnost. Neke mame svojoj deci ne daju tečnost čak i mnogo duže. “Smatram da sam svoju decu navikla u potpunosti na nošu tako što sam im bar dva do tri sata pred spavanje ukinula sve napitke”, kaže mama Šeril H. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste da vaše dete preko celog dana unosi dosta tečnosti, kako ne bi dehidriralo.

Buđenje tokom noći

Iako su neke mame protiv toga da se deca bude tokom noći, druge nemaju ništa protiv da probude svoje mališane radi korišćenja noše i tokom noći. “Kada sam tek počela da navikavam sina na nošu, navijala sam alarm na svaka dva-tri sata i tokom noći”, priznaje Džejn M., mama dvoje mališana.

Pristupačnost

Još jedan savet za sve roditelje koji su u jeku privikavanja deteta na nošu jeste da se potrude da njihovi mališani imaju lak pristup toaletu ili noši. “Da li vaše dete može samo da skine pidžamu? Da li može samo da ustane iz kreveta i sedne na nošu ili da dođe do vas na vreme? Ja sam nošu ostavljala u ćerkinoj sobi kako bi joj bila što pristupačnija, u nadi da ću je na taj način ohrabriti da sama skine svoju pidžamicu i sedne na nošu.” Mama Nataša V. takođe predlaže da tokom noći ne gasite u potpunosti svetlo kako deca ne bi imala strah da sama odu do noše ili toaleta.

Zaštita za krevetac

Pripremite se na neizbežne žute mrlje na dečjoj posteljini. Mama Naomi K. savetuje roditeljima da kupe vodootpornu zaštitu za posteljinu ili vodootpornu prostirku koja se stavlja preko posteljine sve dok dete ne prestane da piški tokom noći. “One su obično napravljene od tkanine tako da se lako mogu oprati ukoliko dođe do male nezgode.”

Pozitivan stav

Privikavanje na nošu je dug i naporan proces, te je vrlo važno da ostanete strpljivi i dosledni.