Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12 zlatnih pravila čuvenog ruskog psihologa: Ne dozvolite da škola slomi vaše dete

Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, preporučije i savetuje roditeljima kako da izaberu školu, da li raspravljanje sa učiteljima ima efekta i u kom trenutku dete stvarno treba da ostave na miru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ne želite da dozvolite da škola slomi vaše dete, ovih 12 saveta će vam biti od velike pomoći.

1. Pre škole decu ne treba opterećivati. Do 6-7 godina mozak deteta fiziološki nije spreman da prima veliki obim informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dete – detinjstvo.

2. Nemojte za đaka prvaka tražiti "jaku školu". U nižim razredima za dete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dete neće trošiti vreme i snagu na odlazak i povratak, i lakše će mu biti da gradi odnose sa drugarima iz odeljenja ako žive u komšiluku.

Povezane vesti

3. Prva učiteljica ne treba da bude stroga nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli decu i radi u školi jer voli taj posao. Zato idite u proleće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja četvrtaka.

4. Škola je odgovornost vašeg deteta a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dve nedelje na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s detetom: "Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe."

5. Prestanite da zapitkujete šta je bilo na svakom času i da preterano reagujete na ocene. Neka tema škole postane tabu. Ako dete želi da razgovara o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu kleštima izvlačiti reči iz usta.

Povezane vesti

6. Domaći ne treba raditi s detetom, školsku torbu mu ne treba spremati, da li je nešto zaboravilo, ne treba vi da vodite računa. Mislite malo na sebe – to dete trebalo bi da vas pripazi u starosti. A ako vi sve radite umesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem.

  Foto: Shutterstock

7. Naravno da svom detetu možete pomoći. Ali dete prv treba da pita: "Mama, ja ovo ne razumem?", a ne da vi malo-malo pa prilazite i pitate da li je sve u redu. Ako dete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

8. Ako učitelj ne voli vaše dete, problem se mora rešavati. Probajte prvo da razgovarate s učiteljem, zatim s direktorom, ako nema vajde – idite dalje. Možete ga prebaciti u drugo odeljenje pa čak i školu. Ni u kom slučaju dete ne treba ostavljati u stanju dugog permanentnog stresa.

Povezane vesti

9. Pubertet je najteži period u životu vašeg deteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15-16. godine. To je vreme složenih psihičkih i fizičkim izmena. A Upravo u to doba deca polažu prijemne ispite. Dete može lošije učiti, od odlikaša postati trojkaš. Ako ne želite konflikte i teže probleme, uključujući i pokušaje samoubistva – ostavite dete na miru. Vaš zadatak je da to vreme prođe što mirnije i što brže da bi se košmar završio.

10. Ne treba dolaziti u otvoren konflikt sa školom – vrlo verovatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu pričali o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite detetom – ne suprotstavljajte se. I nastavite da radite po svome.

Povezane vesti

11. Nije neophodno specijalno razvijati detetove talente ako to dete ne želi. Talenat treba da pruža radost, a ne da se iskorišćava. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge ne bi li neko dao odgovor na pitanje "šta čuči u njemu?" Najćešće ne čuči ništa posebno i u tome nema ničeg tragičnog.

12. Najvažnije je da svoje dete prihvatate ne očekujući od njega ništa. Nije važno kako uči, volite ga onakvo kakvo jeste i šta god da radi. Da, kad bude imalo 15, biće teže nego kad mu je bilo pet. Dete ne treba da u vama izaziva nekakvo odbijanje. Ali da bi bilo tako, treba prvo da zavolite sebe.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica