Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rečenice koje roditelji ne treba da izgovaraju

Ne plašite i ne zbunjujte decu nepotrebnim pitanjima i rečenicama. Pedagog vas savetuje koje roditeljske izjave su "opasne" po mališane...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pojedine roditeljske izjave su postale sastavni deo svakodnevnog govora, pa roditelji više ni ne obraćaju pažnju kako one deluju na decu. Ipak, mnoge od njih su opterećujuće i izazivaju kod dece osećaj manje vrednosti, zbunjenost, a ponekad i sumnju u roditeljsku ljubav. Razmislite da li i koliko ih koristite i pročitajte kako one utiču na vaše dete

1. Pitanje: "Šta ćeš biti kad porasteš?".

Ako ovo pitanje odrasli postavljaju da bi se bolje upoznala trenutna dečja interesovanja, za dete ono nema nikakvog smisla. U predškolskom periodu, dete poznaje samo nekoliko osnovnih zanimanja (svojih roditelja, vaspitačica iz vrtića, lekar, fudbaler ili neko zanimanje iz spektra onog što je videlo na TV-u), a i to na veoma površnom nivou. Ono što je o različitim zanimanjima naučilo u vrtiću, takođe je nedovoljno. Zato, kada detetu postavite takvo pitanje, ono nema veliki izbor prilikom odgovora, pa je najčešći odgovor pominjanje nekog zanimanja za koje je čulo. Ipak, već time što vam odgovara (umesto da kaže: "Ne znam"), govori o tome kako oseća opterećenje da bi trebalo da zna odgovor.

2. Pitanje: "Imaš li devojku (dečka)?".

Iako roditelji, bake, dede i druge odrasle osobe smatraju ovo pitanje simpatičnim - kada ga postavite detetu, ono se oseća obaveznim da u nekom trenutku kaže da ima devojku (dečka) iako nema. Tako, zahvaljujući ovom pitanju, uobičajene dečje vrtićke simpatije - koje, takođe, mogu da izostanu, odjednom postaju glorifikovane, to jest preterano važne. Nema potrebe da to razvijate kod deteta. Umesto toga, pitajte ga da li ima simpatiju, i nikada ne pominjite da „mora da je ima“, ukoliko je nema. 

3. Pitanje: "Koga više voliš: mamu ili tatu?"(baku ili dedu).

Baš kao i vi, i dete sa svakom osobom iz svog okruženja gradi poseban odnos. Tako, odnos koji ima sa tatom, različit je od odnosa koji ima sa mamom, odnos koji ima sa vaspitačicom iz vrtića, različit je od odnosa koji ima sa bakom ili nekim drugim. Umesto da insistirate na top listi popularnosti kod deteta, potrudite se da ima što više kvalitetnih i raznovrsnih odnosa.

4. Izjave tipa: "Mama zna najbolje".

Kada se vi kao mama postavite da sve znate najbolje - dete vam, prosto, veruje. Ono tada glorifikuje i veliča vas, dok se slika koju ima o sebi stalno urušava. Zato, ono najpre sluša vaše zahteve, a tek u malo kasnijem uzrastu uspeće da se izbori i suprotstavi vam se kada mu kažete, na primer: „Obuci se, hladno ti je“, ili: „Sigurno si gladan“.

Vi ste roditelj i ne želite da se dete prehladi, ali da li ste sigurni da vi bolje možete da odredite kada mu je hladno ili kada je gladno? Svako dete, bez obzira na uzrast, ima pravo na svoj glas i svoj izbor. Vi, kao roditelj, ne morate uvek taj glas da poslušate i odlučite ono što  želi, ali morate da naučite da pitate i čujete dete.

Povezane vesti

5. Rečenice sa ironijom. "Nešto si mnogo tih, da nisi bolestan?"

Deca nemaju smisla za ironiju, i tek odrastanjem uspevaju da je shvate. Ironisanjem zbunjujete dete, jer ono ne razume da li ste vi zadovoljni njegovim ponašanjem ili niste. Zato, ako želite da ga pohvalite što je mirno - prosto ga pohvalite. Ako želite da ga pitate da li se oseća zdravo - prosto ga pitajte.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica