Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečja gojaznost uzrokuje komplikacije nakon preloma

Višak kilograma kod dece može povećati sklonost za prelome kostiju i otežati oporavak nakon nastanka frakture, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Broj gojazne dece u svetu porastao je u proteklih 25 godina čak četiri puta, što je zapanjujući podatak kada se imaju u vidu sva saznanja moderne medicine o rizicima za zdravlje koje gojaznost sa sobom nosi. Uz poznate probleme s krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima i dijabetesom, nedavnim istraživanjem je utvrđen još jedan zdravstveni problem s kojim se deca s većim brojem kilograma mogu susresti, a tiču se  mišićno-skeletnih problema – složeni prelomi kostiju ruke.

Naime, stručnjaci za ortopedsku hirurgiju s Univerziteta u Mičigenu sproveli su istraživanje o tome koliko se brzo gojazna deca oporavljaju od suprakodilarnog preloma humerusa i izveli zaključak da takav oporavak nije ni kratkotrajan ni jednostavan. Štaviše, ovakve povrede mogu imati za posledicu brojne komplikacije.

"Naši nalazi su, uz to, pokazali i da su deca s viškom kilograma sklonija ovom prelomu i da ga mogu doživeti i nakon jednostavnog pada na ispruženu ruku, a takvi padovi nisu retki“, dodala je Mišel S. Kerd asistent mičigenskog Univerziteta. „"Nadamo se da će ovo istraživanje podsetiti roditelje gojazne dece koliko rizika za zdravlje višak kilograma sa sbom nosi. Važno je da deca vežbaju dovoljno i održe svoje kosti jakima i zdravima."

Ova studija je prva koja je ispitala povezanost gojaznosti s ovom vrstom preloma, a njeni autori ističu da je neophodno sprovesti i dalja istraživanja.

"Takođe, valjalo bi utvrditi i šta će sve pomoći otpornosti kostiju – kalcijum, vitamin D, vežbanje ili kombinovana primena svih ovih mera", završila je Kerdova.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica