Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je prljavština prijatelj dece?

Deca obožavaju igre u blatu, pesku, skakanje po baricama, a nakon toga sledi detaljno pranje ruku. Da li su svi antibakterijski proizvodi zaista neophodni u održavanju zdravlja mališana?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Instinktivna ponašanja poput stavljanja u usta svega što im dođe pod ruku i postoje zato što su korisna. Ona predstavljaju evolutivno nasleđe koje nam pomaže da preživimo kao vrsta. Jer, kada zajedno sa prljavštinom u usta unosimo milione bakterija, virusa i parazita, mi izgrađujemo zdrav imuni sistem. Naročito su dragoceni paraziti poput nekih vrsta glista, pokazuju najnovije studije. Njihovo prisustvo u organizmu usmerava imuni sistem na pravi put i sprečava nastanak autoimunih oboljenja, alergija i astme.

Vežbe za imuni sistem

Meri Ribuš, mikrobiolog i imunolog, najnovija otkrića objašnjava u svojoj knjizi Zašto je prljavština dobra.

- Ono što dete zaista radi kada stavlja stvari u usta, jeste da dozvoljava svom imunom sistemu da istraži okolinu. Ne samo da tako «vežba» odgovore svog imunog sistema, već ga na taj način i uči šta bi trebalo da ignoriše.

Slično razmišlja i dr Džoel Vejnstok, imunolog iz Medicinskog centra Tufts u Bostonu.

- Imuni sistem na rođenju je kao neprogramirani računar, pa su mu potrebne instrukcije. Kada dete raste u ultra čistom okruženju, gde je gotovo nemoguće da zaradi crevne parazite, ono ne može da uspostavi normalne imune odgovore.

Ključni igrači

Bakterije i virusi su u tom procesu veoma važni, ali danas nauka otkriva da su paraziti «ključni igrači» kada je pitanju regulacija imunog sistema. To potvrđuje i dr Dejvid Eliot, imunolog sa Univerziteta u Ajovi. Gliste su za dobro uhranjene ljude uglavnom potpuno bezopasne, tako da su im se ljudi vremenom prilagodili. Čak izgleda da organizam ne može bez njih. Naučnici trenutno razvijaju metode lečenja i ublažavanja multipleks skleroze, Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa upravo pomoću crevnih glista. Nivo T 17 ćelija, koje izazivaju ove bolesti, dramatično opada kada se gliste unesu u organizam. A druge, korisne T ćelije, postaju aktivnije.

Verujte instinktima

Da li to znači da treba zanemariti higijenu? Ne, dovoljno je samo zaboraviti na hiljade antibakterijskih proizvoda koji nam se stalno nude. Meri Ribuš tvrdi da su običan sapun i voda pre jela ili posle korišćenja toaleta sasvim dovoljni.

- Kao roditelj, savetujem: opustite se. Ako vam dete ne dolazi kući prljavo svakog dana, onda «ne radi svoj posao», odnosno ne gradi imunitet.

Međutim, dr Vejstok ide mnogo dalje: «Deci bi trebalo dozvoliti da bosonoga trčkaju po prašini, da se igraju u prljavštini i da ne peru ruke pre jela». Inače, dr Eliot i dr Vejstok naglašavaju da se kod dece koja odrastaju na farmama, a koja su redovno izložena glistama i drugim životinjskim parazitima, mnogo ređe razvijaju alergije i autoimune bolesti. Zato savetuju roditeljima: «Dopustite deci da drže dva psa i mačku. To će ih izložiti crevnim glistama i pomoći im da razviju zdrav imuni sistem. I, naravno, počnite da verujete instinktima vaših mališana».

Korisne gliste

Bolesti imunog sistema - poput multipleks skleroze, dijabetesa tipa 1, Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, daleko su učestalije u razvijenim zemljama, gde je higijena na visokom nivou. U Africi je otkriveno da je iskorenjivanje crevnih glista u nekim selima odmah dovelo do pojave kožnih alergija kod dece.

 Jovana Papan

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica