Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za roditelje: Šta možete da učinite da bi se vaša deca dobro slagala?

Pet konkrentnih saveta kako da vaspitavate svoje mališane da se vole i budu podrška jedni drugima.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ako imate dilemu kako da vaspitavate ćerku da bude brižna prema mlađem bratu, ili starijeg brata da ne iskaljuje bes na mlađoj sestri - pokušajte da kod svakog deteta ponaosob negujete osobine koje želite da ima. Odnosno, bez obzira da li deca imaju braću ili sestre, da li su starija ili mlađa, možete da kod njih razvijate osećanje brižnosti, pažljivosti, velikodušnosti...

Šta konkretno možete da uradite da bi se vaša deca dobro slagala?

Preispitajte sebe! Kakav model ponašanja nudite? Prizovite u pomoć i sećanje vezano za vaše odrastanje. Da li imate brata ili sestru? Da li su stariji ili mlađi? Šta je u periodu vašeg detinjstva sa njima bilo dobro, a šta loše? Možete li da ponovite prednosti, a da izbegnete nedostatke - sada kada i sami imate decu?

Povezane vesti

Oduprite se očekivanjima sredine. Zaboravite na pravila okruženja. Ma kolika bila očekivanja da dečaci moraju da budu čvrsti, racionalni, skloni praktičnom... a devojčice nežne, krhke, da im je u svakom trenutku potrebna zaštita - imajte na umu da su to predrasude. Uvek u svom detetu gledajte najpre DETE, a tek potom dečaka ili devojčicu. Isto važi i kada ih vaspitavate da se međusobno pomažu, čuvaju. Ponašajte se prema njima kao prema individuama. Svako dete ima svoje potrebe, želje, interesovanja... A još važnije je da ima pravo na srećno odrastanje i maksimalno uživanje ljubavi svojih roditelja, kao i ostalih odraslih osoba iz najbližeg okruženja.

U situacijama kada dođe do sukoba među vašom decom, veoma je važno da ih podstičete da sukobe rešavaju samostalno, tj. bez vašeg mešanja. Intervencija je neophodna samo u slučaju fizičkog ili izraženog psihičkog maltretiranja. Bez obzira da li imate jedinca ili više dece, od izuzetnog je značaja da se mališani nauče samostalnom rešavanju problema, kao i verbalnoj i neverbalnoj samoodbrani. Ne samo da vi nećete uvek biti prisutni da ih odbranite, već na ovaj način raste njihovo samopouzdanje (ukoliko znaju da se odbrane i samostalno izađu na kraj sa teškoćama u različitim konfliktnim situacijama). Takođe, bivajući samostalni, čine krupne korake u odrastanju.Konačno, čak i kada se vaša deca "udružuju protiv vas", pa imate utisak da su tim za sebe, podržite ih u tome. Ona na taj način jačaju svoju međusobnu vezu. 

Upućujte braću i sestre jedne na druge, ali ne po cenu isključivanja vršnjačke grupe. Bez obzira na kvalitet odnosa i brojnost vaše dece, osim porodice - potrebni su im i vršnjaci. Upućivanje jednog deteta na drugo znači i podsticanje da dele. U zavisnosti od uzrasta, mogu da dele igračke, hranu, odeću, tajne... 

Jelena Holcer, pedagog

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica