3 namirnice nutricionistkinja nikad ne daje svom detetu: Mogu da budu opasne, a objasnila je i zašto

Nutricionistkinja je otkrila koje 3 namirnice nikad ne daje svom detetu vrtićkog uzrasta i zašto.

Shutterstock

Mame male dece znaju koliko mališani mogu da budu "nezgodni" kada je u pitanju ishrana.

S jedne strane, roditelji žele da deca jedu što zdraviju hranu, a sa druge, mališani umeju da budu toliko izbirljivi i da uprkos svim naporima mame i tate, svaki obrok pretvaraju u mali "rat" oko hrane.

U nekim slučajevima je izbirljivost samo faza kroz koju dete prolazi, a postoji i "vremenski prozor" u kojem je najbolje nuditi mališanu raznovrsnu hranu kako bi se smanjio rizik od izbirljivosti.

A u međuvremenu, čak i kada je dete izbirljivo, nutricionistkinja Loren Menaker kaže ipak postoje neke namirnice koje ne bi trebalo da mu dajete, te je izdvojila tri stvari koje nikad ne bi dala svom todleru.

1. Celo grožđe

Većina roditelja već zna da celo grožđe može da bude opasno za decu zbog veličine i teksture, te da predstavlja veliki rizik od gušenja.

"Da biste to sprečili, isecite grožđe na male četvrtine ili birajte mekanije voće poput bobičastog, koje je deci lakše da sažvaću", rekla je nutricionistkinja za PureWow.

2. Riba koja sadrži mnogo žive

Druga namirnica na listi nutricionistkinje je riba koja je bogata živom, poput tune, sabljarke, skuše. Studije su pokazale da često konzumiranje ovih riba kod dece može da dovede do akumulacije žive u mozgu mališana, te da potencijalno može da utiče na kognitivne i neurološke funkcije.

Umesto toga, nutricionistkinja savetuje da maloj deci dajete ribu koja ne sadrži mnogo žive, poput sardine ili lososa, koje s druge strane sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina.

3. Sirovo testo za kolače

"Jedan od glavnih razloga zašto deci ne treba davati sirovo testo za kolače je rizik od unošenja sirovog brašna, koje može da sadrži štetne bakterije poput Ešerihije koli", ističe nutricionistkinja.

Ona je pojasnila da sirovo brašno nije ni na koji način obrađeno kako bi se uništile klice, te da gutanje može potencijalno da dovede do bolesti. Osim toga, sirovo testo često sadrži i živa jaja, što povećava rizik od infekcije salmonelom.

Menakerova objašnjava i da se deci vrtićkog uzrasta imuni sistem još uvek razvija, te da izlaganje bakterijama može da bude opasno. "Uvek se pobrinite da su pečeni proizvodi dobro termički obrađeni, pre nego što ih date deci", zaključila je.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids