Najčešći virusni osipi kod dece: Koji su simptomi i kako da ih razlikujete (SLIKE)

Pogledajte kako izgledaju najčešći osipi kod dece i koji simptomi su karakteristični.

Shutterstock

Virusni osipi su kožna stanja koja se javljaju usled infekcije virusom. Karakteristično za ove osipe je da se javljaju na obe strane tela, uglavnom su crvene ili rozikaste boje. Kod dece se javljaju relativno često, a evo koji su najčešće u pitanju i kako da ih razlikujete.

Roseola

Simptomi koji se najčešće javljaju su groznica, zapušen nos i dijareja.

Počinje povišenom temperaturom, a zatim se pojavljuju rozikaste tačkice na stomaku, koje se zatim šire po ostatku tela. Obično nije potrebno nikakvo lečenje, ali najbolje je da savet uvek potražite od pedijatra.

Varičele ili ovčije boginje

Karakteristični simptomi su gubitak apetita, glavobolja, groznica i umor, plikovi koji se pojavljuju na licu, leđima, grudima ili stomaku.

Uzročnik je virus varičela zoster, a osip se najpre pojavljuje na grudima.

Rubeole

Najčešći simptomi su bolovi u mišićima, blaža groznica, crvene oči, glavobolja, roze ili crveni osip koji se pojavljuje na licu.
Ove boginje se prenose kapljičnim putem, a osip se prvo pojavljuje na licu, pa se širi na ostatak tela. Od njih štiti MMR vakcina, koja se daje kako bi se mališani zaštitili od morbila, zaušaka i rubeole.

Male boginje

Uobičajeni simptomi su zapaljenje očiju, curenje iz nosa, bol u grlu i groznica.

U pitanju je respiratorni virus, a prvi simptomi se obično javljaju 10 do 14 dana posle infekcije, dok se osip pojavljuje tri do pet dana nakon toga.

U videu pogledajte slike koje prikazuju kako izgledaju svi ovi osipi:

Virusni osipi kod dece  Youtube/FirstCry Parenting

Peta bolest

Simptomi koji su karakteristični za ovu bolest su blaža groznica, zapušen nos i curenje iz nosa, crveni pečati na koži koji imaju i neke svetlije nijanse. Takođe, primetno je obično i crvenilo očiju, otečene žlezde, dijareja, oticanje zglobova.

Ova viralna infekcija koju izaziva parvovirus B19 najčešće se javlja kod dece stare između pet i 15 godina, a osip se pojavljuje na obrazima, tako da koža izgleda kao nakon šamara.

Bolest ruku, nogu i usta

Simptomi karakteristični za ovu infekciju su umor, bol u grlu i osip koji ne svrbi. Javljaju se i crvene izbočine na jeziku, desnima i unutrašnjoj strani obraza, kao i groznica.

Veoma je zarazna i uglavnom se javlja kod mlađih od pet godina, a obično prolazi sama od sebe za oko nedelju dana.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Male boginje: Dr Saša Milićević  Kurir TV